Колико је активан мозак у коми?

07-03-2013 10:57:00 | | Тања Максимовић / discovery.com |

Нова врста скенирања мозга даје неуролозима увид у оно што се догађа у мозговима пацијената који су у коми.

Када су доктори недавно тестирали мозак бившег израелског премијера Ariel Sharon-a магнетном резонанцом, открили су наглу активност мозга када су му показивали слике породице, као и када је чуо глас свог сина. Мождани удар и крварење оставили су Шарона у коми седам година.

Иако ова открића не мијењају прогнозе многим пацијентима, доктори су узбуђени, јер би технологија могла његовати примитивну форму комуникације са пацијентима који су минимално свјесни. Могла би, исто тако, помоћи и при спречавању и исправљању погрешних дијагноза пацијентима који изгледају као да су у коми, али су уствари у „закључаном стању“.

„То је попут посматрања површине океана и замисли да можемо разумјети све што се догађа испод валова“, каже о техникама које се редовно користе на клиникама доктор Peter Nakaji, неурохирург са Неуролошког института Barrow у Фениксу,.

Технологија магнетне резонанце се почела користити за истраживања мозга раних 1990их и од тада помаже при откривању почетака Алцхајмерове болести и обезбјеђује кључне информације за неурохирурге о мјесту које треба да се оперише, али истраживачи у Великој Британији и Белгији су дошли до запањујућег открића када су почели примјењивати технологију на пацијентима који нису могли комуницирати.

Знајући да 40% пацијената са поремећајима свијести има погрешну дијагнозу, истраживачи су направили експеримент да виде да ли могу сазнати нешто више о томе како мозгови пацијената функционишу. Када су 54 пацијента – у вегетативним или минимално свјесним стањима – замољена да замисле како ударају тениску лоптицу, на снимку мозга се видјело да су одговарајућа подручја одреаговала код петоро људи. Један од пацијената је био у стању да користи одређене технике како би одговарао на „да-не“ питања. То итраживање је објављено у The New England Дневнилу медицине из 2010. године.

Шта се заправо догађа у мозговима пацијената са поремећајима свијести зависи од тога на које мјесто у спектру несвјесности спадају, иако постоје одређена „сива подручја“ у терминологији - кома, насупрот вегетативном стању, насупрот минималној свјесности.

Превела:  Тања Максимовић
Извор: http://news.discovery.com/human/health/how-active-is-the-brain-in-a-coma-130204.htm