Милић : "Тражимо оставку министра Касиповића"

01-02-2013 06:30:00 | Независне | Д.Л. / Фото : РТРС |

Републички одбор Синдиката образовања, науке и културе тражи смјену министра просвјете и културе Републике Српске, Антона Касиповића, због притиска који је, како кажу, вршен на просвјетним радницима за вријеме штрајка. Предсједник Синдиката, Стеван Милић, рекао је да су радници за вријеме штрајка морали носити жуту траку. Просвјетним радницима који су били у штрајку, плате неће бити додатно умањене, потврђено је у ресорном министарству.

Републички одбор затражио је и да се Министарство просвјете и културе позове на одговорност због "обиљежавања радника који су учествовали у штрајку жутом бојом", што је, како је рекао, унијело немир међу запослене, као и на јавно извињење.

Он је најавио тужбе против ресорног министарства због неисплаћених јубиларних награда за 30. годину радног стажа, накнада за смрт чланова уже породице, рођење дјетета, трошкове превоза, те отпремнине приликом одласка радника у пензију.

"С обзиром да Министарство у посљедње вријеме не исплаћује ове накнаде или их исплаћује с великим закашњењем, донијели смо закључак да сви запослени у просвјети који су чланови синдиката могу то да наплате путем надлежног суда", рекао је Милић.

Министар просвјете и културе РС, Антон Касиповић, изјавио је да су наводи из Синдиката неаргументовани.

"Оно што је суштинско јесте да смо се опредијелили да ником не буде умањена плата. Не разумијем у чему је проблем осим ако то, могу тумачити да је Синдикат образовања и даље незадовољан зато што штрајк из њиховог угла није успио и то је мени разумљиво", рекао је Касиповић.

Из Синдиката образовања, науке и културе РС, најавили су и иницијативу за хитну измјену Закона о основном и средњем образовању у погледу избора директора, школских одбора и школског календара, јер, како је речено, то је веома критична област.