Обама калкулише о војној интервенцији у Сирији

28-01-2013 11:15:00 | Глас Српске | Д.Б. / ФОТО: Глас Српске |

Амерички предсједник Барак Обама размишља о војној интервенцији у Сирији. У неколико интервјуа је Обама одговорио критичарима који тврде да САД недовољно поклања пажњу сукобима у Сирији гдје хиљаде људи гину а расељених је неколико милиона. То је веома тешка одлука, с тим да нема гаранција да ће се крвави сукоб у Сирији зауставити.

Обама је додао да треба размислити да ли ће војна акција САД-а у Сирији бити корисна и да ли Пентагон има такве могућности с обзиром да су америчке трупе још увијек у Афганистану одакле се полако повлаче након неколико година ратовања.

Обамини коментари су услиједили након састанка свјетских лидера у Давосу у Швајцарској. Они су закључили да желе већу укљученост САД-а у геополитичке проблеме попут конфликата у Сирији и Малију, гдје Француска напада милитанте повезане са терористичком организацијом Ал Каидом.


Секретар министарства одбране Леон Панета је у недјељу изјавио да ће САД танкерима допремити гориво за француске војне авионе те на тај начин се више укључити у односу на раније када се све заснивало на размјени информација и зрачној подршци.

"Никоме нећемо учинити услугу ако кренемо у акцију прије него добро размислимо. Уколико би то учинили, могло би бити посљедица. Не можемо контролисати сваки аспект транзиције и трансформације када је ријеч о конфликтима у свијету", казао је Обама за CBS.