Представљамо бенд: СОПОТ

Оштрите свој извођачки занат

28-01-2013 10:18:00 | | Ерна Дуратовић / Фото: Тики Бојлер, Дејан Савић |

Бенд СОПОТ је основан 2006. године у Бањалуци.Чланови бенда су: вокал и програмирање Петар Топаловић, бас гитариста Ђурица Штула, бубњар Саша Предојевић и Милан Аћимовић. Сопот на старословенском језику значи извор.

 Бенд је настао тако што су употријебили балканско културно наслијеђе и мијешали га с дабом. То је веза коју је преточио у музику истиче Петар Топаловић, фронтмен и вокал бенда  и наводи да је та веза настала управо у његовој глави. Њихов први наступ био је 15.2.2007.године у једном бањалучком клубу и тај датум обиљежавaју као рођендан Сопота.

Kада је размишљао о прављењу свог пројекта, Петар истиче да је желио сам да води ствари онако како их он осјећа, и додаје да је схватио да одговори на сва питања леже у дубоко у нама.

-Када сам имао пет година, преселио сам се са породицом у САД. Прво сам пропричао енглески. Ту сам живио пет година и формирао се као личност. Када смо се вратили у Сарајево, почео сам да упознајем шта сам и ко сам, али и даље сам размишљао и сањао на енглеском. Тако је језичка дуалност Сопота, одраз моје животне дуалности. Половином 90-тих година слушао сам трип-хоп и даб, а исто тако сам истраживао своје коријене, тако да сам заиста дуго размишљао о томе да спојим то двоје.

До сада су издали два албума “Dubalkan” и “Equilibrium”, а трећи албум под називом “Sopotnik” је у завршној фази. Реакције на сва три албума су одличне. Људи на њиховим концертима траже пјесме са оба албума а пјесме са трећег, иако није изашао, изводе на концертима.

- То је начин да опипамо пулс публике уживо, а реакције су до сада биле више него позитивне, људи чак знају и текстове неких пјесама које нису још изашле.

Имали сy позитивна искуства и реакције како од колега музичара, тако и од стране публике. Неки су били помало збуњени у стилу “шта је ово и одакле ово долази”, али Петар каже да је то било у најпозитивнијем могућем смислу. Музика мора много да се воли мишљење је Петра а разлог је тај што је како каже дуг и трновит пут до успјеха.

-Успјешан бенд мора имати своју ауторску музику, јер ви онда правите свој бренд који постаје препознатљив. Рад на међуљудским односима је један од најважнијих фактора, јер се због лоших међуљудским односа бендови распадају.

Музика је њихова велика љубав. Ипак, чланови бенда тренутно раде и неке друге послове. За сада се једино Петар бави само музиком. Сопот је почео да доноси нека финансијска средства, тако да се сви из бенда надаjу још више успјеха. За сада планирају да заврше трећи албум, да га промовишу у медијима и на концертима. У овој години планови су им да сниме спот и да што више свирају.

Оригиналност, иновативност, посвећеност музици, мир са самим собом и са другима Петар наводи као ствари које их описују и наравно порука према публици: Упознајте себе!


КАТЕГОРИЈЕ