Србин на кинеској поштанској маркици

28-01-2013 11:17:00 | Глас Српске | И.М./ФОТО:ГЛАС СРПСКЕ |

Српски професор хармонике Миљан Бјелетић из Крагујевца, добитник је великог признања у Кини. Од прошле године се штампају поштанске маркице са његовим ликом, преносе агенције.

Бјелетић предаје на Факултету умјетности у Нишу, као и у музичкој школи у Крагујевцу. Кинеска национална филателистичка корпорација је тражила сагласност од Бјелетића, да се његов лик штампа на поштанским маркама.

"Задовољство ми је што сам добитник овог признања. Али, прије свега драго ми је да одржавам једну традицију српске школе хармонике, да сам део те приче, да доказујемо да је српска школа хармонике и те како цењена у свету", рекао је Бјелетић.

Српском професору је признање додијељено у октобру прошле године у Кини, гдје је, као члан комисије, учествовао на Међународном такмичењу хармоникаша. Позив за учествовање је добио од кинеске асоцијације хармоникаша.

"Са обзиром на то да су Кинези у свету хармонике јако присутни и да имају увид у то шта се ради на светској позорници, они немају своју специфичну школу хармонике, али имају увид у то, ко шта ради и како ради. Позван сам да учествујем на основу својих референци и своје биографије, ако могу и да кажем, која је богата, са обзиром да сам као педагог млад", објашњава Бјелетић.