Јелена Пономарјова: Европа ће платити цех за Косово

03-05-2017 05:14:08 | | Фото: Александар Шчербак / Новости/ vostok.rs |

Јелена Пономарјова за "Новости" поводом промоције нове књиге. Све особине бандитске државе: кланови, трговина дрогом и насиље


Према нивоу бандитизма и испреплетености криминала и власти, данашња фантом-држава Косово може се упоредити једино са афричком државом Заир у другој половини седамдесетих година. По хаосу и несигурности која влада на Косову, оно се може упоредити са Авганистаном и Либијом после западне војне интервенције. Невоља је тим већа што се Косово налази у Европи, која је годинама доказивала како је пример демократије и људских слобода.

Ово, за "Новости", каже Јелена Георгијевна Пономарјова, ауторка књиге "Разбојничка држава - Косово у светској политици", коју је објавила издавачка кућа "Евробук", у преводу Антонеле Бијелић. Професор Теорије међународних односа у Институту за међународне односе при Министарству спољних послова Русије, Пономарјова ће своје дело представити београдској публици вечерас од 18 сати, у Привредној комори Србије. Пономарјова је писала и о криминализацији Косова после отимања те српске јужне покрајине, а запажена је и њена књига о "Криминалној интернационали".

- Да се албанска мафија бави трговином људским органима, дрогом, прањем новца, добро се зна, али се политичари у Европи праве да то не виде, а и не желе да признају, јер су многи од њих учествовали у отимању српске територије и стварању албанске државе на Косову и Метохији - каже, за "Новости", руска професорка. - Као што је познати амерички истраживач Шацберг на примеру Заира показивао да су западни стандарди и политичке теорије далеко од реалности бандитских држава, лако се може доказати да на Косову нема никакве демократије, већ цвета криминал. Све што је Шацберг написао о Заиру седамдесетих може се видети на Косову данас, где владају бандитски кланови и где цветају трговина дрогом и насиље. Данашње Косово има све карактеристике бандитске државе, јер главну моћ имају мафијашке структуре - тврди Пономарјова.

ЕДИ РАМА И "ВЕЛИКА АЛБАНИЈА"*

АКТУЕЛНИМ изјавама албанског премијера Едија Раме и косовског председника Хашима Тачија руска професорка каже:

- Познаваоци историје Балкана знају да је идеја о "великој Албанији" доста стара. Спомиње се још од Првог светског рата. Ради се о сложеној игри албанских вођа. Пошто нема оштрих и одлучних реакција на Западу на изјаве Раме и Тачија, јасно је да прећутно подржавају идеју уједињења свих Албанаца. Том истом Западу је сметало и смета да сви Срби живе у једној земљи. Блага реакција све говори. Зашто се не огласи неко од угледнијих западних политичара ако су заиста против ствара
ња "велике Албаније"?

* Зашто Американци ћуте и не коментаришу то што се на Косову регрутују терористи за ратовање у Сирији и што је то транзитни пункт за пребацивање дроге у Европу?

- Добро се зна да Американци у близини Урошевца имају велику базу. Њихове војне али и друге обавештајне службе имају много информација и доста добру слику о ситуацији на Косову, али они намерно ћуте јер им је Косово потребно. Те политичаре мафијаше и њихове кланове Американци ће искористити када им буду били потребни за реализовање личних циљева. Американци се праве да не виде шта се збива на Косову из још једног разлога - да би ослабили Србију. Све што се радило и што се ради на Косову је психоисторијски ударац на Србију и Србе.

* Да ли Америка верују да албански криминалци и терористи не могу бити опасност за њих?


- Ја не разумем Европљане. Сада је албанска мафија постала јача и боље организована од италијанске. Европа се чудно понаша, јер ће јој се једног дана све то обити о главу. Главни цех за кратковиду политику на Косову и отимање српске територије платиће Европа кад Албанци почну да јој праве велике проблеме.

* Све чешће се говори и пише да турске тајне службе роваре на Косову и у Албанији и да учествују у пројекту стварања "велике Албаније". Шта ви мислите о томе?


- Иако ме саговорници из Турске уверавају како њихова земља није умешана у догађања на Балкану, ја им не верујем, јер чињенице, ипак, говоре другачије. Из изјава највиших турских руководилаца види се да су Турци укључени у политичке процесе на Косову и Метохији и на другим просторима на Балкану где је некада била њихова царевина. Ислам су Албанци примили од Турака, као и део муслимана у БиХ. Неоспорно је да Турска жели да има утицај не само на Албанију, него и на друге земље где је некада давно била. Не треба заборавити на велики број грађана Турске који су пореклом с Балкана.

Фото: МК.ру

СТРАХ ОД НОВОГ РАТА НА БАЛКАНУ

ПРОФЕСОРКА Пономарјова (49) један је од водећих стручњака за новију историју Балкана. Предаје на Московског државном институту за међународне односе.

- Бојим се да на Балкану опет не дође до рата - каже Пономарјова. - У Македонији је после избора ситуација постала још нестабилнија. Косово је бомба успореног дејства. Историја не прашта грешке, зато Србија мора да јача своје савезништво с Русијом. Не сме се догодити да остане без иједног искреног великог савезника, јер сама не може да се одбрани од агресора.

Бранко Влаховић,
Новости


КАТЕГОРИЈЕ