Незаборавна дечја музичка светковина у Старој Пазови

23-10-2014 03:00:52 | | / mojenovosti.com |

У СТАРОЈ ПАЗВИ ОДРЖАН 13. ПО РЕДУ МИНИ -ТИНИ ФЕСТ, МУЗИЧКА ПРИРЕДБА СА ОКО 200 ИЗВОЂАЧА (ПЕВАЧА, ПРАТЕЋИХ ВОКАЛА И ЧЛАНОВА КОЕРОГРФАСКИХ ГРУПА ) ИЗ ДЕСЕТ ОСНОВНИХ ШКОЛА, КОЛИКО ИХ ИМА НА ПОДРУЧЈУ ОВЕ СРЕМСМКЕ ОПШТИНЕ ПОД ЧИЈИМ СЕ ПОКРОВИТЕЉСТВОМ ФЕСТИВАЛ ОДРЖАВА

.САЊА ДРАГАШ, УРЕДНИК ДЕЧЈЕГ ПРОГРАМА У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ, БРИНЕ О МИНИ- ТЕНИ ФЕСТУ ОД 2002., КАД ЈЕ ОВА ПРИРЕДБА ПРВИ ПУТ ОДРЖАНА У СТАРОЈ ПАЗОВИ И ЗАХВАЉУЈУЋИ ЊОЈ КАО И РАЗУМЕВАЊУ ОПШТИНЕ, ОВА ОМИЊЕНА ДЕЧЈА ФЕШТА НЕ САМО ДА ЈЕ ОПСТАЛА , НЕГО СЕ СВАКЕ ГОДИНЕ ОБОГАЋУЈЕ

.ПРЕКО 500 ЂАКА И ЊИХОВИХ РОДИТЕЉА И НАСТАВНИКА МУЗИЧКЕ КУЛТУРЕ У ПРЕПУНОЈ ДВОРАНИ ГРАДСКОГ ПОЗОРИШТ ПРАТИЛО ОВУ НАЈУСПЕШНИЈУ ДЕЧЈУ КРЕАТИВНИУ КУЛТУРНО-ЗАБАВНУ МАНИФЕСТАЦИЈУ СЕЗОНЕ

.ЗОГ ВЕЛИКОГ ИНЕТЕРСОВАЊА ПУБЛИКЕ, ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ ОРГАНИЗОВАО ПРЕНОС НА ВИДЕО-БИМУ ИСПРЕД ЗГРАДЕ ПОЗОРИШТА

.ОДУШЕВЉЕН ВИСОКИМ КВАЛИТЕТОМ ИЗВОЂЕЊА , СТРУЧНИ ЖИРИ ОДЧУЧИО ДА УДВОСТУЧИ БРОЈ НАГРАДА ТАКО ДА ЈЕ УМЕСТО ПРЕДВИЂЕНИХ ШЕСТ У ОБЕ КАТЕГОРИЈЕ (ПРВУ, ДРУГУ И ТРЕЋУ ) ДОДЕЛИО 12, И ТО 5 У МИНИ И 7 У ТИНИ КАТЕГОРИЈИ


На тринаестој по реду дечјој музичкој манифестацији „Мини –тини фест„ коју организују композитор Јован Адамов и певач и водитељ Миња Субота уз покровитељство Општине Стара Пазова и Центра за културу који јој пружа техничке услуге, учествовало је близу двеста извођача-солиста, пратећих вокала и чланова кореографских група из свих десет основних школа колико их има на подручју ове сремске општине.

У финлном прогаму наступила су 22 солиста и дуета и то 8 у мини, и 14 у тини конкуренцији.Програм је водио Миња Субота.

Квалитет извођења био је тако висок да је стручни жири у коме су поред композитора Јована Адамова били и наставници музичке културе Олга Таталовић и Пеђа Ракић, одлучио да осим шест предиђених (по три у обе категорије) додели дупло већи број нагарад и то 5 у мини и 7 у тини конкуренцији.

Прво место у мини категорији (до V разреда) припало је дуету: Невенка Гајић (IV раз.) и Саша Плавић (III раз) ученицама из ОШ“Растко Немањић-Свети Сава „ из Нове Пазове , који је отпевао комозицију „Ди џеј деда“, док је у тини категорији најсупешнија била Исидора Ђурић, ученица VIII разреда ОШ „Никола Тесла „ из Нових Бановаца.

У мини категорији друго место је освојио дует Софија Родић (5. Раз. ) и Јелена Грдинић (5.раз) из Старих Бановаца , („Моцарт „) , док је треће место припало Јани Опавски (4 раз.) и Игору Гилубовићу (5.раз. ) из ОШ“Јанко Чмелик“ из Старе Пазове за песму „Сањало дете „

У овој категорији додељене су и две специјалне награде: Тијани Тадић (4. раз, Нови Банновци ) за песму „Деца траже да их волиш“ и Борис Јарчов, (3.раз. ОШ „Пинки“, Стара Пазова) који је певао композицију „Кад порастем“.

У тини категорији поред прве , додељене су по две друге и треће, и чак три специјане награде, тако да су скоро сви учесници награђени, толико је био висок квалитет извођења.

Лаурети друге нграде постали су Виолета Веселиновићу из 8.раз .(Нови Бановци) за песму „Ноћ лептира и вила „ и Марко Арсенијевич (7. раз., Голубинци ) за интерпретацију песме „Глава ми у торби „, док су добитници треће награде дваа дуета- један из ОШ „Пинки „ Марина Анастасов (8. раз.) и Душица Радивојевић(6. раз.) за композицију „Какав Шекспир, какав Гете „ и дует из Нове Пазове Јелена Миљевић (6.раз.) и Марија Црнобрња, 8. раз.) за песму „Љубав је као коцка „.

Специјалне награде су у своје школе однели: два дуета-један чине по две Милице, обе из 7. разреда ОШ „Прота Симеон Араницки „ из Старе Пазове , једна Шипка , а друга Сретин , које су певале песму „Хајде да се откачимо „, а други дует у саставу Александра Поп и Маја Гадељовска, обе из ОШ“Чмелик „ , од чије среће је чак и Сунце заплакало („ Сунце и сузе „) , док је трећи „ специјалац „ солиста Данило Ковачевич (6.раз. Стари Бановци) постао лаурет за песму „Бубњар“ .

Због великог интересовања публие Центар за културу је органзовао пренос феста на видео-биму постављеном испред Позоришта.

Од кад је први пут одржана 2002. г., о успешпој организацији ове музичке манифестације брине Сања Драгаш, уредник дечјег програма у Центру за културу . Без њене посвећеноти овој најомињенијој дечјој приредби која се сваке године одржава пред безмало 500 пратилаца , деце и родитеља, као својеврсна музичка светковина у средини у којој брига за кретавност деце не спада у културне приоритете, мини-тини фест би био одавно угашен.

Али није, на срећу и радост ученика основних школа из старопазовачке општине, њихових родитеља , наставника музичке културе и Сање Драгаш.

Б. Ракочевић