Суђење у Линцу за ратни злочин у Сердарима

12-11-2014 05:47:00 | | / mojenovosti.com |

После 22 године једног рођеног Бошњака стигла је његова прошлост за почињени ратни злочин, кога Државно јавно тужилаштво у граду Линцу у покрајини Горња Аустрија оптужује за шеснаестоструки ратни злочин убистава цивилних србских грађана у селу Сердари у Републици Србској међу којима је убијено и двоје деце у 1992.години.

Оптужени Бошњак, чији лични подаци нису наведени у аустријским новинама Кронен цајтунг има сада 46 година, а у међувремену је добио и аустријско држављанство, оженио се и живи и ради у околини Линца,неће бити изручен у Босну и Херцеговину ради суђења за оптужени ратни злочин, јер по важећим аустријским законима то није могуће, пошто је он аустријски држављанин, ради чега ће му бити суђено у Аустрији.

Вођење истраге против оптуженог траје у Линцу од 2011. године, када је био једно кратко време у истражном затвору, али у недостатку довољних доказа, јавно тужилаштво га је пустило из затвора, а истрага је и даље против мјега вођења, изјавио је претставник јавног тужилаштва у Линцу Филип Кристл.

Међутим, у Босни и Херцеговини су почетком ове године починиоци овог злочина осуђени за почињени ратни злочин, а подаци о доказима злочина доставјени су Јавном тужилаштву у Линцу, које је подигло оптужницу против поменутог Бошњака, на основу доказа за овај злочин који је описан на 200 страница.

Оптужени и даље пориче свако учешће у овом злочину, да је као припадник ратне јединице учествовао у извршењу овог гнусног ратног злочина над недужним цивилним грађанима који су поред убистава извршили спаљивање целог малог србског села Сердари.

Јавно тужилаштво у Линцу није саопштило датум почетка суђења, али је саопштено да ће за суђење бити позвано 23 сведока овог злочина, међу којима ће бити и извршиоци-саучесници овог злочина.

Фото: К.З. -Гробље злочина у Сердарима са сликом жене којима је убијено 2 деце-
Живко Беговић