Тачијев ујак отео 600 хектара српске земље

13-11-2014 04:48:50 | | СРБИН.ИНФО/ mojenovosti.com |

Више од 600 хектара најплодније српске земље у такозваној Косовској равници, од Приштине ка Скопљу, завршило је у власништву озлоглашеног Азема Суље, шефа некадашње тајне косовске полиције (ШИК) и ујака Хашима Тачија, и његових блиских сарадника!

Ова фрапантна „операција“ спроведена је уз обилату помоћ појединаца из мисије Еулекс о чијим криминалним радњама је ових дана јавно проговорила Мариа Бамије, једна од њихових тужитељки. Она је прозвала појединце из мисије, попут Џонатана Ратела, заменика специјалног тужиоца, да одбијају да саслушају сведоке који имају сазнања о отимачини српске земље.

Реч је о земљишту пољопривредног предузећа „Ратар“ из Лапљег Села, код Грачанице, процењеног на 300 милиона евра! Додуше, Бамије тврди да је вредност мања и помиње цифру већу од 100 милиона европских новчаница. Било који износ да је тачан, чињеница је да су овом отимачином драконски оштећени држава и грађани Србије.

Главног сведока ове отимачине Назема Блацу, челници Еулекса месецима уназад одбијају да испитају. О томе је пре неколико дана, сада супендована тужитељка Еулекса Бамије, причала када је говорила о тешким делима организованог криминала.

У оквиру истраживања о корупцији у Еулексу, приштински лист „Коха диторе“ је писао да су Азем Суља, Спресим Ука и још осам особа, углавном бизнисмени сумњивих послова, избегли да се суоче са правдом, захваљујући заштити коју им је омогућио тада главни тужилац специјалног тужилаштва Џонатан Рател.

Наводи се да је управо Рател спречио испитивање главног сведока-сарадника Назема Блаце, који је не само описао механизам отимачине вредне српске земље покрај Грачанице, већ и дао податке о низу тешких злочина и ликвидација. Овом тужиоцу, наводно, Блаца није био довољно „кредибилан“, иако су захваљујући његовом сведочењу пред лице правде изведени они који су убијали у име некадашње тајне косовске службе – „ШИК“.

Ови злочинци, међу чијим жртвама су били како грађани српске тако и албанске националности, су у три судска поступка, осуђени на укупно 76 година затвора. Сведок Назим Блаца, који је и сам убијао по налогу Азема Суље и дуго година био његов најближи сарадник, и сам је завршио иза браве, где издржава четворогодишњу казну затвора.

Управо захваљујући тој чињеници, он је и даље жив, иако су људи Азема Суље до сада покушали неколико пута да га убију. После обелодањивања скандала са корупцијом у Еулексу, прошле недеље је са простора Космета измештена и породица овог сведока – супруга и деца.

Рател, који је сада заменик главног тужиоца Специјалног тужилаштва, не само што није дозволио да се поведе истрага о отимању вредног земљишта, већ је, како се тврди, спречио две тужитељке Мариу Бамије и Дијану Висон да испитају сведока сарадника Назима Блацу.

- Назим Блаца је веома значајан сведок у процесу приватизације. Он зна много о неправилностима у Агенцији за приватизацију, међутим Рател није дозволио да га испитам – рекла је Марија Бамије за „Коху диторе“.

У међувремену, стигла је вест и да је Еулекс обновио истрагу у случају „Блаца 4“, у којем је Азем Суља, ујак Хашима Тачија и посланик у косовској скупштини, главни осумњичени за серију политичких убистава на Косову, по завршетку сукоба 1999. године.

Ко је Азем Суља? За овог шездесетогодишњака, родом из једног села покрај Глоговца, познатог по надимку Велики Ујак, постоје докази да јесте, или је био члан свих кључних терористичких организација на Космету, као и да је главни творац такозване ослободилачке војске Косова.

Био је један од оснивача тајне службе ШИК, која је формирана почетком сукоба на Космету, уз помоћ истоимене албанске обавештајне службе, углавном да би учврстио лидерску позицију Хашима Тачија и неутралисао остале ривале.

Познаваоци косметских дешавања наводе да је кључни објекат за сва дешавања – од куповине земљишта преко наручивања убистава, до подмићивања званичника Еулекс – стан од неколико стотина квадрата у приштинском насељу Сунчев брег. Ту Азем Суља позива сараднике и издаје налоге. Њему и Тачи долази на ноге.

Ко зна да ли би се за његова злодела икад сазнало да му 2007. године леђа није окренуо дојучерашњи саборац Назим Блаца. Он је детаљно испричао и дао доказе за „17 крупних догађаја“, међу којима су отимачина српске земље, као и организовање мартовских дешавања 2004. на Космету и погром србског живља…

Прича о отимању најскупље и најплодније земље земљорадничке задруге „Ратар“ не може, међутим, да прође без истраживања одговорности челника приштинског катастра, измештеног у Крушевцу. Овим случајем морала би да се позабави и држава Србија и да пружи сву помоћ у најављеној истрази о корупцији у Еулексу.

Књига о корупцији

Портал „ЕУ обзервер“ из Брисела, који са пажњом прати догађаје везане за аферу „Еулекс“, објавио је да је бивши званичник Међународне цивилне канцеларије (МЦК) на Космету Андреа Капусела написао у својој новој књизи да је Еулекс штитио политичку елиту на Косову.

- Мисија није имала намеру да процесуира криминал на високом нивоу… А када су, ипак, морали, тражено је да се не оптуже истакнуте личности – навео је Капусела.

Британски „Гардијан“ пренео је делове из Капуселине књиге, која би требало да се појави идуће године, да је Еулекс подизао у просеку 2,5 оптужница годишње и изрицао једну пресуду. Капусела такође тврди да су у три од четири случаја оптуживане „другоразредне“ личности и да „постоје људи који су убијали људе и извлачили се због Унмика и Еулекса“. Он је навео да је своју анализу послао Еулексу, али да од званичника мисије није добио одговор. Овај лист је навео да је специјални тужилац Клинт Вилијамсон, који је истраживао наводе известиоца Савета Европе Дика Мартија о злочинима и илегалној трговини органима на Косову и у Албанији, објавио у јулу да је било доказа против високорангираних косовских политичара.

Резултати за 40 дана


Истрага о корупцији у Еулексу поверена је професору Жан-Полу Жакеу (72), угледном стручњаку за међународно право. Жаке ће расветљавати примену мандата Еулекса, посебно оптужбе за корупцију. У року од четири месеца, како је најављено, мораће да достави резултате истраге и препоруке за даље кораке.

Жаке је истакнути професор права, са више од 40 година искуства. Он је директор Правне службе Секретаријата Савета ЕУ и предавач на универзитету у Стразбуру, Европском колеџу Брижа, Европском колеџу Парме и Институту за европске студије Слободног универзитета у Бриселу.

Гостујући је професор на универзитетима у Барселони, Болоњи, Келну, Лисабону, Мадриду и другим градовима.

Нова шефица европске дипломатије Федерика Могерини најавила је пре недељу дана именовање „независног стручњака“ који ће да испита рад мисије ЕУ на Косову – Еулекс чија су три званичника оптужена за корупцију.

Професору Жакеу дат је рок од 40 дана за прве резултате истраживања корупције.