Велика сфинга у Гизи опет доступна туристима

13-11-2014 07:15:50 | | Вечерње Новости/ mojenovosti.com |

Туристи ће ускоро поново имати приступ Великој сфинги, једном од најпосећенијих споменика на свету, чија је рестаурација започета пре четири године

Туристи ће ускоро поново имати приступ Великој сфинги, једном од најпосећенијих споменика на свету, чија се рестаурација, започета пре четири године, полако приводи крају, саопштили су египатски званичници.

"Еспланада Велике сфинге биће отворена први пут од почетка радова рестаурације", изјавио је египатски министар антиквитета Мамдух ал-Дамати приликом посете археолошком налазишту на југозападу Каира, на ком се, такође, уздижу чувене пирамиде Гизе.

Министар је напоменуо да ће Микеринова пирамида, најмања од три пирамиде Гизе, бити отворена за посетиоце идућег понедељка, након трогодишње рестаурације.

Главни задатак рестауратора који су радили на обнови сфинге била је замена попуцалих блокова на левој страни споменика и облагање бисте и врата статуе лава с људском главом материјалом који ће је заштитити од ерозије, објаснио је Мохамед ал-Садики, вођа радова.

"Када еспланада поново буде отворена, туристи ће моћи да шетају око сфинге", навео је рестауратор, прецизирајући да датум отварања још увек није уврђен.

Велика сфинга је један од највећих кипова направљених од једног камена на Земљи. Верује да су је саградили древни Египћани у трећем веку п.н.е.