Преминуо чика Ђорђе, последњи чувар србског гробља на Зејтинлику

15-11-2014 07:57:38 | | АП/ Србин.Инфо/ mojenovosti.com |

Био је трећа генерација чувара србског гробља – пре њега то су радили његови преци деда Сава, ветеран Првог светског рата, и његов отац Ђуро, а Ђорђе је недавно и сам рекао да ће до смрти радити исти посао

Ђорђе Михаиловић, чувар србског војничког гробља на Зејтинлику, преминуо је у 86. години.
Више од пола века Ђорђе се бринуо о гробовима србских војника који су страдали у ужасима Првог светског рата.

“Они су моја породица”, испричао је Ђорђе једном приликом додајући да зна многа од имена војника, али и њихове животне приче. Сада, рекао је својевремено Ђорђе, њихове приче причам њиховим унуцима и праунуцима.

Ђорђе је био трећа генерација чувара србског гробља – пре њега то су радили његови преци – деда Сава, ветеран Првог светског рата, и његов отац Ђуро, а Ђорђе је недавно и сам рекао да ће до смрти радити исти посао.

У Првом светском рату Србија је изгубила трећину своје војске и то је прича коју свет треба да зна, рекао је Ђорђе Михаиловић додајући да нема српске породице која у Првом светском рату није дала најмање једну жртву.

Михаиловић је живео у кући изграђеној на гробљу и дои смрти је пушио “дрину” као и многи србски војници у рововима. Стару српску униформу носио је да би посетиоци препознали коме да се обрате, али и из поштовања према страдалим војницима, а једном приликом је и рекао: “Ово није мој посао, ово је мој живот”.

На гробљу на Зејтинлику почива 7.500 србских душа.