Представљен „Јахорина треил“

16-11-2014 02:57:36 | | СРНА/ capital.ba/ mojenovosti.com |

На Јахорини је представљен пројекат прве ултра треил трке у БиХ под називом „Јахорина треил“, која ће у августу наредне године бити одржана на овој олимпијској планини.

Ријеч је о такмичењу у планинском трчању које ће се одвијати на више стаза различите дужине и тежине, при чему ће најдужа износити 100 километара са акумулативним успоном од преко 4.000 метара.

Организацијом трке, Јахорина ће се као олимпијска планина, сврстати у малу групу олимпијских центара у свијету, попут Шамонија и Осла, који се могу похвалити организацијом планинских ултра маратона.

Пројекат је представило Планинарско друштво /ПД/ „Јаворина“ уз подршку Олимпијског центра Јахорина, Туристичке организације града Источно Сарајево и Удружења хотелијера Јахорине.

Представник ПД „Јаворина“ Сања Каваз рекла је да ће се кроз припрему ове веома захтјевне трке организатор фокусирати и на промоцију планинског трчања и здравих животних навика код грађана, те развој инфраструктуре на планини кроз маркирање нових и уређивање постојећих планинарских стаза, одморишта и видиковаца.

Кавазова је истакла да је „Јахорина треил“ један од догађаја који ће бити уврштен у љетну туристичку понуду планине, чиме се жели направити искорак у правцу даљег креирања садржаја који ће Јахорину учинити једнако атрактивном и током мјесеци када нема снијега.

Она је додала да је подршку цијелом пројекту пружио и директор најпрестижније треил трке у региону „100 миља Истре“ Ален Палиска.

Током боравка на Јахорини, Палиска је домаћине упознао о достигнућима која су у Истри у области туризма остварена посљедњих година кроз промоцију и развој спортова на отвореном и понуде у том граду.

Палиска је истакао да су кроз атрактивне садржаје, добро организована такмичења и уређену инфраструктуру, привукли туристе који проводе одмор у бициклизму, трчању, слободном пењању или кајакингу, продужили туристичку сезону са три, на шест мјесеци.