Шрипад Наик, први министар за јогу и традиционалну медицину у Влади Индије

18-11-2014 06:51:47 | | / mojenovosti.com |

.Ово му је трећу ресор у Влади, поред министарства за културу и туризам, који му је поверио актуелни индијски премијер Наренда Монди, убеђени националиста и строги вегетаријанац, који придаје велики значај традционалној пракси.

.Шрипад Наик је постао први министар новог самосталног ресора у Влади Индије: Министарства за јогу и традиципналну медицину у коју поред јоге спадају и ајурведа (аyurvede), сидха и хомеопатија.

.Ова алтернативна медицинска пракса која обувата широки спектар метода лечења, од гимнастике за оздрављење до магичног исцељења, у Индији узима све више маха.

.Амбициозан циљ минситра јоге Шрипада Наика: у Индији искоренити болести!


Департмент традиционалне медицине при Министарству здравља Индије постоји још од 1995.


Довољно је подсетити да је департмент традиционалне медицине при Министарству здваља Индије установљен још 1995.

Практично, у овој другој најмногоњуднијој земљи на планети (после НР Кине) делује цео систем паралелне медицине са факултетима, истарживачким центрима и сертификацији лекова.

Премијер Нерендра Моди, поред тога што је вегетеријанац, сваког дана упражњава јогу

Нови индијски ремијер, Нерендра Моди, као прави националиста придаје традиционалним методамаа лечења огроман значај. Свакодневно упражњава јогу, а уз то се придржава строгог вегетеријанства.

Све ово доказује да је увођење посебног министарства за традиционалну медициу и јогу био очекивани корак, а осим тога премијер је недавно обећао да ће увелико повећати извоз традиционалних индијских препарата.

Шрипаду Наику, 62. годидшњем индијском политичару, није било тешко да поред два министарска ресора која већ има-културе и туризма, преузме и овај трећи: мнистарство за јогу и традиционалну медицину, чиме је, како је ијавио, веома одушевљен тако да ће своју дужост обављати са непресушним ентузијазмом.

„То је наш ситем који још није добио одговарајуће институционалне размере.Проширићемо га у масе“,
изјваио је министар Наик.

Амбицизан циљ: у Индији искоренити болести!

Он је пред себе поставио амбициозан циљ: у Индији употпуности искоренити болести!

Остаје, међутим, велика непознаница да ли ће јога и аyurvede добити из буџета она средства клја су досад трошена на „иностране“ навике и на антибиотике.

Бранко Ракочевић