Објављена ужа листа кандидата за књижевну награду „Најгоре описан секс у литератури“.

20-11-2014 05:03:41 | | / mojenovosti.com |

Сазнавши ко је фаворит за ту необичну књижевну награду, разноврсни свет читалаца, писаца и критичара био је у најмању руку запањен.

Ради се о томе што је у ужи избор те награде која се особито не може подичити својом озбиљношћу, ушао и роман Уска стаза за далеки север аустралијског аутора Ричарда Фленагана, који је недвно добио престижну британску награду Букер-2014.

Према саопштењу жирија награде, Фленаганов роман је номинован за књижевну награду за најгоре опииан секс захваљујћи „дочаравању“ полног акта који је прекинут сценом смрти – пингвина.

„Он је пољубио недубко урезану црвенкасту траншеју коју је на њеном телу оставио ластиш од гаћица којим је опасано њено тело попут линије екватора који се протеже око света. Љубавници су од узбуђења тонули пливајући једно по телу другог све док их није прекинуо продорни крик који се завршио дубоким јауком. Дориго погледа горе. На врху дине је стајао велики пас. Испуштајући крваву слину, пас је стезао у зубима пингвина који је сав дрхтао...„

Номинован и Харуки Мураками

Најгоре описани секс жири је пронашао и у роману Безбојни Цукуру Тазаки и његове године ходочашћа Харуки Муракаме, и то у фрагменту секса у троје, у коме су стидни делови женских тела упоређени са „мокрим џунглама“.

Б. Ракочевић