Британски писци продају своје књижевне јунаке

24-11-2014 12:37:00 | | / mojenovosti.com |

Писци у Великој Британији организивали су несвакидашњу акцију: продају своје књижевне јунаке ради прикупљања средства којим би помогли лечење и подршку жртвама прогона.

У акцију распродаје својих књижевних јунака укључило се 17 писаца међу којима и познати мајстори речи као што су Кен Фолет, Јен Меклуен и канадска списатељица Марагрет Етвуд, руковдећи се геслом „шта кошта, да кошта“, само да прибаве више новца у добротворни фонд Freedom from Torture којим ће, не само помагати жртве тортуре, него и пропагирати борбу протитв овог друштвеног зла широм света.

Посебне погодности муштеријама које купе имена књижевних ликова

Аутори нуде посебне погодности муштеријама који се одлуче да купе њихове књижевне јунаке: воља им да им дају своја имена, а ако су претерано скромни, могу им као посебан поклон наденути име својих ближњих.

Оваквх трансакција било је и раније

Ипак треба, ради објективности, подсетити да ова трансакцја која се сада одвија у Лондону, није јединствена у свом роду.

Подсећамо, да је још 2005. трговачки портал Ebay oрганизовао нешто слично. Тада су имена својих књижевних јунака ставили на берзу такви књижевни велемајстори светског ранга као што су Стивен Кинг, Џон Гришем, Деј Егер.

На тој берзи је „профитирала“ једна учесница која није жалила да плати 25.000 долара за право да јунака романа Стивена Кинга назове именом свога брата.

Тако се у познатом Кинговом роману „Мобилни“ појавило име јунака Реј Хуиенг, брата несебичне сестре која је за његово књижевно овековечење свога браце исплатила аутору романа позамашну своту долара.

Бранко Ракочевић