Овакав сјај и раскош под земљом нисте очекивали

26-11-2014 02:05:24 | | Blic.rs/ mojenovosti.com |

Силазак низ покретне степенице и чекање воза не мора да буду ноћна мора. У то су се уверили становници Њујорка, Москве, Дубаија и других градова који могу да се похвале модерним станицама метроа.

- „Магично“ није довољно јака реч - изјавио је један путник, задивљен изгледом њујоршке станице.
Фултон стрит (Њујорк)
Станица је поново отворена након 13 година и Њујорчани су одушевљени изменама које је донело реновирање на које је потрошено 1,4 милијарде долара. Централно место у објекту од 6.000 квадрата заузима купола од огледала названа Окулус, која служи као “мрежа за рефлексију неба”.
Толедо (Напуљ)
Отворена је пре две године и простире се на 50 метара дубине, а њен дизајн се темељи на светлости и води. Рад Роберта Вилсона “Светлосни панели” претвара спуштање степеницама у незаборавно искуство. Захваљујући њему, не постоји ниједан мрачан кутак ове станице.
Комсомолскаја (Москва)
Барокни декор, зидови украшени историјским мотивима и велики лустери који висе са плафона чине да станица московског метроа личи на балску дворану. Комсомолскаја је отворена 1952. и од тад су је фотографисали милиони туриста.
Т-Централен (Стокхолм)
Изнад земље, главна станица метроа у Стокхолму изгледа потпуно просечно, али тек када се спустите на платформу, открићете праву лепоту. Тамноплава светла дају мистериозну ноту своду од камена, а читаво место изгледа као својеврсна модерна пећина.
Ормоса булевар (Каосијунг)
У склопу тајванске станице је највећи стаклени мозаик на свету под називом „Купола светлости“. Осмислио га је италијански дизајнер Нарцис Кваглијата, а састављен је од 4.500 разнобојних панела кроз које се светлост прелама и пада на под.
Калид Бин Ал Валид (Дубаи)
Неки их сматрају величанственим, други бизарним, али не може се порећи да висећи украси у облику медуза остављају снажан утисак на све посетиоце станице подземне железнице у Дубаију. Ови егзотични лустери обасјавају читав простор испод луксузног шопинг центра Бурџуман