Не за школу, за живот учимо

27-11-2014 12:49:26 | | / mojenovosti.com |

Non scholae, sed vitae Oва изрека мудрог Сенеке (Lucius Annaeus Seneca), изречена пре два миленијум, данас је у Србији, а и свуда у свету, можда актуелнија него икад раније. Јер запослење за младу генерацију, за оне који уче школу или су је завршили, за њихове родитеље и друштво у целини – живот значи.

Non scholae, sed vitae

И баш та могућност да се учи за сигурног послодоваца, за обезбеђено запослење, макар се радило о свега 27 ђака (17 из првог и 10 из другог разреда) једне средње техничке школе у Срему, привукло је протекле новембарске седмице у радионицу те школе два министра Владе Србије заједно са представницма немаке диломатске службе, фунцкионрима Војводине и свеколиком неизбежном њиховом стручном пратњом.

Посета на високом, министарском и дипломатском нивоу била је практичне природе


Да не околишимо, већ да будемо конкретни, јер и разлог за посету на највишем, министарском и дипломтском нивоу, био је чисто практичне природе.

Место радње: Техничка школа „Миленко Веркић Неша“ Пећинци; учесници догађаја: Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Србије и његов колега, Жељко Сертић, министар привреде; Михаљ Њилаш, потпредседник Владе Војводине; Михаел Хазенауер, заменик амбасадора Немачке у Београду; Видосава Џагић, државна секретарка у Министарству државне управе и локалне самоуправе, као и бројни сручњаци из њихових ресора.

Разлог посете овако високе делегације: отварање реновинаране школске радионице пећиначке средње техничке школе неупућенима у развој и реформу образовања код нас могао би изгледати неважан, чак на политичко-дипломатском плану и тривијалан.

Али, није тако.

Бар не за ученке и њихове родитеље ове, по броју становника (22.000) после иришке најмање сремске општине са 15 насеља, која је у првој деценији овог века успела да привуче велики број страних инвеститора, међу којима и познате светске компаније, као што је на пример „Роберт Бош“.

Компанија Бош у јавно-приватном партнерству са Министарством просвете Србије

И управо је та компанија допринела да се у оквиру јавно-приватног партнерста са Министарством просвете Србије од ове шкослке године у Техничкој школи „Миленко Веркић Неша“ развије трогодишњи образовни профил –индустријски механичар.

На потребу развијања и имплементације овог профила по моделу дуалног система образовања указао је Рихард Цимер, директор Бошовог погона у Шимановцима подсећајући присутне на свечаности како ова мултинационална компанија већ дуже од годину дана има свој погон у пећиначкој општини који ради веома успешно:
„Наш даљи задатак је да изградимо конкурентан производни програм што се без стручне радне снаге не може постићи“.

А директор школе, Бранислав Златовић, је потврдио да ћеТехничка школа почев од ове школске године образовти кадрове који недостају Бушовој фабрици у Шимпанвцима у којој се производе системи за брисаче аутомобила.

„Новим моделом образовања ученици стичу практичне вештине у фабрици кроз обуку на саврменим машинама, о чему се стара ментор специјално обучен за рад са ученицима“, рекао је директор Златовић.

Министар Вербић: дуални систем образовања прилагођен условима и потребама у Србији

Министар Срђан Вербић је гворио о значају дуалног система образовања прилагођеног условима и потребама у Србији указујући да је квалитетна занатска обука скупа и да се не може организовати преко ноћи, истовремено изразивши наду да ће у Србију доћи и дуге компамније попут Боша.

Министар пивреде Сертић: без обнаваљања добрих занатских школа нема ни привредног напретка

По мишљењу србског министра привреде, Жељка Сертића, без обнављања доброг занатског образовања нема ни привредног напретка, предочивши да се све све стране компанје пре него што реше да инвестирају у Србији најпре распитују да ли има довољно стручне радне снаге тог профила.

Према оцени Михаела Хазенауера, замнеика немачког амабасадора у нашој земљи, незапосленост младих је велики пробем не само у Србији него и у целој Европи, а да је квалитетно средње стручно образовање ефикасан начин да се тај проблем реши.

Немачка функционерка Кристин Богеман Хагедом највила скори разговор о средњем стручном образовању са србским министром финнасија Вујовићем

Представница немачког Савезног минстатрства за економску сарадњу, уз чију је помоћ реновирана школска радионица пећиначке техничке школе, госпођа Кристин Богеман Хагедом, најавила је скори састанак са министром финансија Душаном Вујовићем, а значајна тема у разговрима биће посвећена баш сарадњи у области средњег стручног образовања.

Надамо се да ће се пећиначко почетно искуство о учењу не за школу, него за запослење, које младима, њиховим родитељима и целом друштву, живот значи, проширити по целој Србији.

Бранко Ракочевић