Зашто конзумирамо цигарете уз алкохол

11-11-2015 12:00:59 | | Atv/ mojenovosti.com |

Научници су истраживањем дошли до чињенице зашто и непушачи имају праксу да конзумирају цигарете када пију алкохол у друштву

Истраживачи на Универзитету у Мисурију тестирали су заједничке ефекте алкохола и никотина на пацовима. Они вјерују да људи имају потребу за ефектима никотина као стимуланса када пију алкохол, јер помаже да се заустави осјећај поспаности који ствара алкохол.

Студија је објављена у “Journal of Neurochemistry” а приказала је како научници прате дешавања у мозгу пацова када је под ефектима никотина и алкохола.

Кроз проучавање дијелова мозга који су повезани са рефлексима, учењем и пажњом, научници су открили да никотин заиста помаже у обустављању поспаности од алкохола.

“Један од разлога због којег људи конзумирају никотин са алкохолом је да повећају рекреативно задовољство док у исто вријеме потискују нежељене ефекте алкохола попут поспаности”, навели су истраживачи у студији.

Можда није најздравији начин да се не осјећате поспано од још нездравије активности – алкохолисања, па вам савјетујемо да уколико уживате у алкохолу, а непушач сте – једноставно пођете на спавање када дође вријеме и не трујте себе још више.