Због сујевјерја се губе милијарде: Петак 13 – најбаксузнији дан

13-11-2015 12:18:01 | | Atv/ mojenovosti.com |

Увријежено је схватање да петак представља лош дан јер симболизује крај нечега, док је понедјељак почетак. Данас је петак тринаести, дан који многи сматрају баксузним, па тако све обавезе које имају одлажу за неки други датум.

Задржао се код Срба

Док научници имају подијељена мишљења одакле потиче ово вјеровање, губици свјетске привреде због изостанка са посла или недоношења пословних одлука овог дана мјере се стотинама, па чак и милијардама долара.
Страх од петка тринаестог је релативно новијег датума. Сматра се да је у европску традицију ушао тек у 19. вијеку. Наше подручје је било плодно тло за ово сујевјерје, јер су вјеровања заснована на магији дио наше традиције – каже етнолог Бојан Јовановић.
“Уврежено је схватање да петак представља лош дан јер симболизује крај нечега, док је поњедељак почетак. Са друге стране, број 13 је баксузан јер долази послије броја 12, који је у више традиција описан као идеалан број”, објаснио је Јовановић.
Исус разапет у петак
Баксузлук петка тринаестог доводи се и у везу са темпларима. На тај дан 1307. године краљ Филип од Француске забранио је дјеловање реда темплара и отео им сву имовину. Многе од њих је мучио и поубијао подпод оптужбом за јерес.
Такође, верује се да је Исус разапет у петак, као и да је, управо 13. гост – Јуда, на посљедњој вечери, издао Исуса. Овог датума плашиле су се и многе јавне личности, а међу њима био је и амерички предсједник Френклин Рузвелт.