Влајки: Одлука Уставног суда БиХ типичан примјер колонијализма

27-11-2015 11:13:28 | | / mojenovosti.com |

Професор Факултета политичких наука Емил Влајки тврди да је одлука Уставног суда БиХ којом се проглашава неуставним Дан Републике Српске типичан примјер колонијализма класичног типа.

Влајки је додао да су више пута одлуке Уставног суда БиХ донијете удруженим гласовима странаца и Бошњака, а против два хришћанска народа, у овом случају укидајући државни празник Републике Српске.

- Након двадесет година затирања српства и малом дјетету би више било јасно да је циљ вашингтонско-бриселске алијансе на овим просторима, која себе зове "међународном заједницом", стварање бошњачке државе од садашње БиХ -сматра Влајки.

Он је додао да опозиција и власт морају "закопати ратне сјекире", да престану са међусобним оптуживањима и да створе заједнички фронт за одбрану и јачање државности Републике Српске.

- С тим у вези, нужно је, без оклијевања, организовати и спровести предвиђени референдум, исказати о том питању парламентарно јединство, поготово у односу на "међународну заједницу" -истакао је Влајки.

Он је нагласио да се Република Србска брани изнутра као и извана, те да је зато потребна хитна координација свих странака Народне скупштине Српске и стварање стратешких основа за развој овог ентитета.

- Времена за овакво јединство је све мање. Свако оклијевање у том погледу убрзава суштински нестанак Републике Српске -поручио је Влајки, који је и предсједник Партије економске и социјалне правде.