Ваздух у Бањалуци пун чађи, прашине и угљен-моноксида

09-12-2015 11:06:23 | | / mojenovosti.com |

БАЊАЛУКА - Дошло је до повећања концентрације прашине и чађи из димњака, а у центру града и угљен-моноксида, због чега је квалитет ваздуха сврстан у другу категорију, потврдили су у Градској управи, пише Глас Српске.

“У новембру и децембру регистроване су повећане концентрације такозваних лебдећих честица у ваздуху, као што су прашина и чађ због гријне сезоне и актуелног ложења различитих енергената. За разлику од новембра, од 3. до 7. децембра у центру града регистрована је и повећана концентрација угљен-моноксида”, рекли су у Градској управи. Истакли су да је концентрација осталих полутаната, који се мјере, налазе у првој категорији те да је квалитет ваздуха на подручју града за ово доба године доброг квалитета. Додали су да се квалитет ваздуха током цијеле године мјери на три локације и то у Паприковцу, Борику и центру града.

Директор Института за заштиту и екологију РС Предраг Илић је рекао да су ове вриједности уобичајене за зимски период када су, како каже, ниже температуре и више се ложи.
“Од почетка мјесеца је прекорачена и гранична и толерантна вриједност када су у питању лебдеће честице, а то значи да треба да обратимо пажњу и што мање боравимо напољу.Исто тако у центру града је претходних дана измјерена и прекорачена вриједност угљен-моноксида вјероватно због повећања броја аутомобила, што је довело да успорења саобраћаја”, додао је Илић.
Иако се квалитет ваздуха мјери на само три локације у граду, Илић сматра да је ситуација слична и у осталим дијеловима града те нема пуно одступања. Додао је да на основу искустава из ранијих година сматра да ће ова ситуација потрајати највјероватније до краја фебруара.