Најлепша места за фотографисање у Москви и Санкт Петербургу

11-08-2019 11:44:15 | | фото: © Dpa / Global Look Press / Russia beyond/ vostok.rs |


Најважније што туриста може донети са путовања кроз Русију јесу успомене и фотографије. Сликајте најлепше знамнитости Русије из правог угла!

Храм Христа Спаситеља

Ако желите да најпрепознатљивији руски храм цео стане на вашу фотографију, треба да га сликате саПатријарашког моста. Добар кадар ћете ухватити и саБарсењевског кејапоред моста, преко пута храма, тј. на супротној обали реке Москве.

Храм Василија Блаженог

Покровски храм (односно Храм Василија Блаженог) разликује се од већине других православних храмова по томе што нема главну и споредне фасаде – подједнако је леп из сваког угла. Па ипак, најбоља варијанта ће бити да га фотографишете из правцаЦрвеног тргатако да се паралелне линије калдрме стичу у подножју споменика Мињину и Пожарском испред храма.

Парк Зарјадје

Изванредне фотографије можете направити у парку Зарјадје, отвореном у септембру 2017. године. Најбоље слике се добијају са„лебдећег“ мостаодакле се пружа поглед на Кремљ. А ако вам се посрећи да Москва буде свечано осветљена поводом неког празника, онда ће фотографије бити „сан снова“. Са друге стране, не заборавите да у сумрак знатно опада квалитет фотографије (посебно ако сте почетник). Поред тога, на мосту (као и на другим туристичким местима) у сезони увек има много народа и зато неће бити лако да већ у првом покушају добијете добру фотографију без сувишних руку, ногу и глава.

ВДНХ (Изложба достигнућа народне привреде)

Главни улаз у изложбено-културни центар је захвалан за фотографисање уколико се не слика изблиза, негоса трга. Другим речима, треба да стојите испод једношинске железнице. Исто важи и за фотографисање Централног павиљона – најбоље је да га усликате одмахса улаза. Кад му приђете, бићете фасцинирани његовим размерама, али одатле не можете да ухватите крајње стубове и суседно дрвеће.

„Москва Сити“

Лепу фотографију небодера комплекса „Москва Сити“ можете направити са Кеја Тараса Шевченка. Џиновске зграде се најбоље виде са видиковца који се налази на поменутом кеју код„Куле 2000“. У првом плану такве фотографије ће бити елегантна кула „Еволуција“, а добро ће се видети и куле „Град престоница“, „Империја“ и „Кула код кеја“.

Санкт Петербург

Дворски трг

Просторцентралног трга Санкт Петербургаможете обухватити од стране Главног штаба и изласка на Невски проспект. Тако ћете на фотографији имати и Александровски стуб, и Зимски дворац, и већи део трга. Али у јеку сезоне током дана ће сав тај простор вероватно врвети од туриста.

Петропавловска тврђава

Петропавловску тврђаву је најбоље фотографисати са друге стране Неве. Најбоље је да то учините саДворског трга. Мало крупнији план добијате саТројицког моста. Исто тако је добар и снимак „са стране“, тј. саСтрелке Васиљевског острва.

Покретни мостови

Ако хоћете да фотографишете подигнуте мостове, а између њих шиљак Петропавловске тврђаве, тј. да све буде као на разгледници, онда треба да сиђете на Адмиралитетски кеј и одете допристаништа. Подједнако је добар угао и са друге стране Дворског моста, тј. са Дворског кеја. Тада ће се између подигнутих страна моста лепо видети кула на здању Кунсткамере.

Стрелка Васиљевског острва

Архитектонски комплекс „Стрелка Васиљевског острва“ најбоље је фотографисати издалека. На пример, одличну фотографију ћете добити саДворског трга(поред Ермитажа) или саСтрелке Зечијег острва(код Петропавловске тврђаве). Као на разгледници ће фотографија бити ако је направите саТројицког моста. А са Стрелке Васиљевског острва је најбоље да сликате панораму града, тј. комплекс здања Ермитажа и Петропавловску тврђаву. А можете обратити пажњу и на Биржев трг у стилу класицизма, јер се он са Стрелке види у пуном сјају.

Храм Васкрсења Христовог (Спас на Крви)

Класичан туристички призор Спаса на Крви се види саНевског проспектаили саИталијанског моста. Сматра се да је тај угао најомиљенији међу туристима и најчешће се среће на петербуршким сувенирима. Али храм се најбоље види ако га сликате самоста Малокоњушениј, који је део Троструког моста. Осим тога, тако ћете избећи бандере и жице (што није случај ако фотографишете храм са Невског проспекта).

Храм светог Исакија

Храм у пуној величини (и још са спомеником Николају Првом) можете сликати саИсакијевског трга, од стране зграде Законодавне скупштине Санкт Петербурга и Плавог моста (најширег у граду). А сам трг и панораму историјског дела града можете лепо ухватити са колонаде Исакијевског храма.

Споменик Петру Првом (Бронзани коњаник)

Овај споменик обично добро испадне кад се слика са све четири стране. Али најбоље га је фотографисати са Адмиралитетом у позадини, тј. из правца натписа на камену. Да бисте направили такав снимак треба да стојите паралелно са таблицом на којој пише „Сенатски трг 1“. А ако хоћете да вам у позадини буде Исакијевски храм, онда сликајте споменик из правцаАдмиралитетског кеја.

Јекатерина Опарина, Russia beyond