Шест начина да Санкт Петербург упознате са воде

21-09-2019 07:45:47 | | / vostok.rs |

Северна престоница Русије је лепа из сваког угла, али је најлепша и најфасцинантнија када је посматрате са воде. Санкт Петербург лежи на 42 острва и испресецан је мрежом река и канала који повезују различите делове града. Посета овом граду није комплетна без вожње бродом. А у понуди су различити обиласци и екскурзије, па бирајте!

1. Класично искуство

Постоји велики број компанија које нуде обиласке града бродом. Док шетате центром града, видећете бројне промотере који нуде „најбоље” и „најзанимљивије” руте. Саветујемо вам да избегавате компаније које користе овакав начин рекламирања и да карту купите на једном од званичних пристаништа.

Са Дворског пристаништа (Адмиралтејски кеј бр. 2) и са Пристаништа Фабержеовог музеја (Кеј Фонтанка бр.21) сваког сата полазе бродови који плове по Неви, Финском заливу, градским каналима, па чак и до дворског комплекса Петерхоф.

Друга одлична могућност је обилазак града бродом који нуди шест стајалишта. Ради се о честим и редовним вожњама, а стајалишта се налазе у близини музеја и туристичких атракција. Прва станица је Ермитаж, а следе Петропавловска тврђава, Летња башта, Аничковљев мост (Невски проспект), језичак Васиљевског острва и Исакијевска црква.

Највеће бродске компаније у Санкт Петербургу су„Нева Трип”и„Астра Марин”. Карте увек можете купити унапред онлајн и обично по нижој цени него на пристаништима. Цена класичног обиласка под називом „Реке и канали Санкт Петербурга” креће се од 700-750 рубаља (11-12 долара), зависно од трајања. Тура до Петерхофа и назад кошта 900 рубаља (14 долара). Тура са стајалиштима кошта 950 рубља (15 долара) за цео дан. Пре него што купите или резервишете туру проверите на којим језицима је доступан аудио водич.

2. Приватне туре

Ако заиста желите да у Санкт Петербургу доживите незаборавне тренутке, можете пропустити традиционалне екскурзије и изнајмити приватан брод. Ова варијанта је добра за авантуристе и истраживаче који не воле да путују у великим групама и гужви. Приватне вожње бродом нуде вам независност и прилику да одете где год пожелите. Обично можете са собом да понесете пиће, па не заборавите да купите флашу шампањца и чаше.

Бродове за изнајмљивање можете наћи на Инстаграму помоћу хештегова као што је #арендакатераспб. То обично нису компаније, него људи који имају своје бродиће и јахте и изнајмљују их туристима. Можемо вам препоручити@rustam_katera. Преко инстаграма можете послати поруку власнику брода и договорити се о вожњи. Такође можете изабрати између различитих врста бродова. Што је брод већи, цена је виша, а најнижа је 6000 рубаља (92 долара) по сату за брод у који стаје шест особа.

Ако је то сувише луксузно за ваш џеп, постоје и компаније које нуде бродове без капетана (на пример, компанија„Не катере”). Није вам потребна посебна дозвола како бисте управљали бродом, треба само пажљиво да проучите упутства и да их пратите. Можете да се зауставите када год и где год пожелите и планирате вожњу по вашој жељи. Најнижа цена за овакво задовољство је 4990 рубаља (76 долара) по сату за брод у који стају четири особе.

3. Полазак из луке Севкабељ

ЛукаСевкабељна Васиљевском острву је место које не треба да пропустите. Напуштена фабричка зграда претворена је у креативни јавни простор. Ту можете доживети предиван залазак сунца са пристаништа, уживати у разноврсној храни различитих ресторанчића, уметничким и музичким фестивалима готово сваког викенда. А одскора овде можете наћи ибродовеза обилазак града.

Бродови полазе са пристаништа и возе до историјског центра града. Брод се кратко зауставља на Сенатском тргу у близини Бронзаног коњаника и на Дворском кеју у близини Зимског дворца. На овим станицама можете изаћи или остати на броду који ће вас вратити у Севкабељ. Читава вожња до центра и назад траје два сата и кошта 700 рубаља (11 долара). Вожња у једном смеру до центра града кошта 450 рубаља (7 долара). Бродови полазе двапут дневно у 13:00 и 15:15, али распоред се понекад мења, па боље проверите на интернету.

4. Ексклузивна вечера на води

Ако планирате да се провозате бродом и уз то уживате у врхунској кухињи, посетите чувени ресторан„Волга-Волга”који припада ланцу ресторана Гинза-груп. Ради се о јединственом првокласном ресторану на броду.

На броду који свакодневно крстари Невом постоји отворена палуба, са које можете уживати у величанственом погледу и узбудљивој атмосфери велеграда. Проћи ћете испод најлепших мостова у граду (Дворског, Биржевог, Тучковљевог, Благовешченског, Сампсонијевског моста) и поред предивних кејева (Адмиралтејског, Универзитетског и Дворског).

На јеловнику можете бирати између светских кухиња: италијанске, европске, тајландске, јапанске и руске. Мени се углавном ослања на плодове мора и рибље специјалитете. Вечера ће вас коштати 5000-6000 рубаља (76-92 долара), што је прилично скупо, али сигурно вреди. Не заборавите да резервишете сто, јер је ово место невероватно популарно. Брод полази у 13:00, 15:00, 19:00, 22:00 и 01:00.

5. Ноћне вожње бродом испод покретних мостова

Скоро све компаније које се баве бродским туризмом нуде чувене „туре са покретним мостовима”. То је нешто што би свакако требало да доживите и што Санкт Петербург издваја од других градова. Ове туре вам пружају сјајну могућност да изблиза посматрате како мостови подижу своја „крила”. То је много удобнији и спектакуларнији доживљај него када их посматрате са обале, где је увек гужва.

Стотине бродова јури кроз ноћ и атмосфера је невероватна. Најбоље време за ову туру су јун и јул, за време белих ноћи, али и у другим месецима од априла до октобра призор је изванредан. Не заборавите да понесете јакну, јер чак и током топлих летњих ноћи на води може бити свеже. Цена ноћне туре је 900 рубаља (14 долара) па навише.

6. Бродске журке

За љубитеље журки постоје специјални бродови. На њима се истовремено можете дивити лепотама града, ђускати, испијати коктеле и упознати нове људе. Најпознатије су две компаније које нуде овакав вечерњи провод. Брод„Пурга”полази сваког петка и суботе са кеја Фонтанка бр. 15 у 22:00. Забава траје четири сата и кошта 1 500 рубаља (23 долара) ако карту купите онлајн и 2000 рубаља (31 долар) ако је купите на пристаништу.

Друга компаније је„Гидровојаж”. Како би избегли редове они не дају тачну локацију поласка пре него што купите карту онлајн, али познато је да је полазак обично у близини станице метроа Чернишевска. Брод полази у 23:50 сваког петка и суботе. Журка траје два сата и кошта 1300 рубаља (20 долара). У цену је урачунато неограничено пиће, а на броду се налази и професионални фотограф.