Десет најбољих активности у московском парку Горког

25-01-2020 04:02:43 | | фото: © Сергеј Бобилев / ТАСС / Russia beyond/ vostok.rs |


Осим слушања „ветра промене”, као у чувеној песми Скорпионса, ово место међу дрвећем и језерима нуди вам још много забавних и квалитетних активности зими и лети.

Парк Горког је поново постао једно од најпопуларнијих места за шетњу и одмор у Москви и викендом је ту заиста гужва. То је дефинитивно једна од знаменитости Москве коју морате обићи и сви у Москви би вам то препоручили. Али шта вас заправо очекује на лицу места? Више о томе пише Russia beyond.

1. Шетња са погледом на реку

Наравно, шетња је основна ствар у сваком парку. Парк Горког је отворен нон-стоп и приступачан свима, укључујући особе са инвалидитетом. Територија парка је огромна и садржи неколико мини-паркова, као и дугачку пешачку стазу дуж реке Москве (као у песми Скорпионса!), где можете уживати у погледу на воду и чамце. Осим тога, бројне стазе вас воде дубље у парк међу раскошно зеленило.

Ако сте спремни за дужу шетњу, крените поред реке од парка Музеон кроз парк Горког, а затим Нескучни сад (буквално: „недосадна башта”), завршавајући са Врапчевим брдима (Воробјовије Гори). Не брините да ћете после дуге шетње морати да се враћате пешке, јер на оба краја парка се налазе станице метроа: „Парк култури” и „Октјабрскаја” на једном крају и „Воробјовије Гори” на другом.

2. Користите бесплатни WIFI

Москва данас све више постаје град будућности, јер су у њој све могуће услуге доступне 24 сата, нуди мобилне апликације за све што вам треба и бесплатни интернет готово на сваком месту, укључујући парк Горког.

Па зашто не бисте то искористили и даунлодовали аудио-водич који говори о
историјипарка Горког за време Другог светског рата? Тако ће ваша шетња бити још садржајнија.

3. Изнајмите бицикл или се бавите неким другим спортом

Дуж реке Москве пружа се дуга бициклистичка стаза која пролази кроз парк Горког, а наставља и даље. Можете изнајмити бицикл, лонгборд, скејтборд (или чак дечји баги). Можетедаунлодоватизгодан аудио-водич за бициклисте који ће вам помоћи да боље упознате парк уз занимљиве чињенице о језерима, музејима и бројним атракцијама.

Парк Горког такође нуди услове за друге спортове. Ту се налази званична база компаније Nike која често организује окупљања тркачког клуба и групно вежбање. Има и неколико терена за фудбал, кошарку, као и парк за скејтборд акробације.

У парку Горког можете играти и боћање. Ова игра популарна међу пензионерима у Француској постала је популарна и међу хипстерима захваљујући бившем кафеу La Boule који се налазио у парку од 2011. године (на истом месту се данас налази кафе Cochonnet - Petanque & Fun Cafe).

4. Поједите нешто

Парк Горког данас има велики број места где можете нешто појести за сваки укус, од легендарних совјетских сладоледа до модерне уличне хране, као и велики број ресторана. Пробајте грчки гирос, вијетнамску уличну храну „Бо” или само узмите кафу и кроасан за понети.

Ако желите вечеру у ресторану, изаберите место са лепим погледом на једно од језера. Ту су ресторан са роштиљем „Жаровнаја” поред главног улаза и Пионирског језера или један од многобројних лепих ресторана поред Голицинског језера: „Островок”, „Pizzamento”, „Лабудово језеро” и други.

5. Упознајте руску и совјетску историју

Пун назив парка Горког је Централни парк културе и одмора „Максим Горки”. Отворен је 1928. године, а од 1932. године носи име по познатом совјетском писцу. Било је то главно место за одмор у руској престоници и дизајнирале су га најбоље архитекте. Довољно је погледати величанствену капију на улазу! (У овој грађевини се налазиМузејисторије парка Горког, а на њеном врху је опсерваторија).

Данас је ово модерно дизајниран парк (реконструисан 2011), али у њему се још увек може наћи понеки кутак из совјетске прошлости. Парк нуди историјске обиласке са водичем и друге сличне едукативно-забавне активности (распоред догађаја можете видети на
сајтупарка). Ако посетите оближњи парк Музеон, видећете неке занимљиве знаменитости, као што је „гробље” старих совјетских статуа и бисти, укључујући Стаљинове и Лењинове, које су „протеране” на ово место после распада СССР-а.

6. Забава за децу

Парк Горког је одувек био место за целу породицу и омиљено место за децу свих узраста. У близини Пионирског језера можете наћи много забаве за децу, укључујући леп рингишпил и недавно отворено игралиште. То је читав мини-свет, мешавина џунгле и аква-парка. Ту има много тобогана и пењалица за дечју забаву, а главна атракција су мега-љуљашке: 29 љуљашки које се окрећу и покрећу на најразличитије начине и праве одличан ноћни светлосни шоу.

7. Упознајте савремену уметност

У парку се налази и Музеј савремене уметности „Гаража” који је вероватно главна и најпознатија институција овог типа у престоници основана 2008. године. У њему излажу познати светски и руски уметници, а музеј организује и богат образовни програм.

Зграда музеја такође заслужује вашу пажњу. Данас је то модерна конструкција од поликарбоната. Међутим, некад је ту био напуштени совјетски ресторан који је реконструисао и редизајнирао низоземски архитекта Рем Колхас, притом сачувавши оригиналне совјетске елементе као што су неки мозаици. (У музеју се налази и добар ресторан.)

8. Погледајте филм

Лети се у парку Горког налази биоскоп на отвореном под називом „Пионир” који приказује бројне филмове, од редовног биоскопског репертоара до ауторских остварења. Неки филмови имају и енглески титл. Сазнајте програм и резервишите картеунапред.

Музеј „Гаража” такође има сопствени биоскоп Garage Screen који приказује широк спектар играних и документарних филмова о уметности и у којем предавања одржавају многи занимљиви предавачи.
Погледајтераспоред.

9. Изнајмите чамац

Мада ћете викендом морати да чекате у дугом реду како бисте добили чамац, уживаћете у веслању кроз природу у срцу мегалополиса! Оба језера у парку, Голицинско (веће) и Пионирско, нуде чамце и катамаране за изнајмљивање по повољној цени (
погледајте).

10. Клизајте се по леду

Зими парк Горког постаје земља чуда са једним од најлепших клизалишта у граду. Можете уз клизање уживати у музици, новогодишњој атмосфери и куваном вину (само не на леду!) Клизаљкеможетеизнајмити на више места и обути их у веома удобним и топлим просторијама.

Александра Гузева, Russia beyond