Кривокапић разријешен, изгласана Влада изборног повјерења

19-05-2016 07:29:11 | | vijesti.me/ mojenovosti.com |

Посланици Скупштине Црне Горе изгласали су касно синоћ Лекс специјалис, посебан закон на основу ког ће се примјењивати Споразум о слободним и фер изборима као и Владу изборног повјерења, док је предсједник Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић разријешен функције.

Иницијативу за смјену Кривокапића је раније поднио ДПС и клуб мањинских партија.

За смјену Кривокапића, гласала су 43, посланика, један је био против, а 18 гласачких листића су били неважећи.

Предсједавање је преузео Милутин Симовић (ДПС) који се захвалио Кривокапићу.

Посланици ДФ-а, СНП-а, СДП-а, Демоса и Грађанског покрета УРА напустили су сједницу када је Симовић преузео предсједавање од Кривокапића.

Посланик ДФ Андрија Мандић рекао је да посланици тог политичког савеза нијесу гласали за смјену Кривокапића већ да су своје гласачке листиће учинили неважећим.

Поред посланика ДПС-а, о повјерењу предсједнику Скупштине Ранку Кривокапићу гласали су посланици ДФ-а, клуба мањинских партија, Социјалдмеократе и СНП-а изузев Александра Дамјановића који је у гласачку кутију убацио празан листић.

Предсједник Скупштине рекао је раније да је за разрјешење потребан 41 глас.

Гласачке листиће нијесу узели Ранко Кривокапић, Младен Бојанић, Миодраг Лекић, Обрад Гојковић, Горан Даниловић, Зоран Миљанић, Радован Асановић, Орландић,Ник Ђељошај, Дритан Абазовић, Милош Конатар, Рифат Растодер, Драгиња Вуксановић, Џавид Шабовић, Изет Бралић и Рашко Коњевић.

Новица Станић, Велизар Калуђеровић, Невен Гошовић нијесу били присутни.

Одсутна је била и Снежана Јоница (СНП).

Изгласан је и Лекс специјалис, који је подржало 49 посланика, 20 је било против, док је шесторо било уздржано.

Изгласана је и Влада изборног повјерења. Потпредсједници Владе биће Миодраг Вујовић и Петар Ивановић, министар унутрашњих послова биће Горан Даниловић, финанасија Рашко Коњевић, рада и социјалног старања Борис Марић, а пољопривреде и руралног развоја Миленко Поповић.

Милорад Вујовић изабран је за потпредсједника Владе, пошто је за њега гласало 49 посланика, 17 је било против, а 12 је било уздржано.

Горан Даниловић је изабран за министра унутрашњих послова. За њега је гласало 49 посланика, 17 је било против, а 11 уздржаних. Против њега гласао је Зоран Јелић (ДПС)

Нови министар финансија је Рашко Коњевић. За његов избор гласала су 53 посланика, 23 је било против, а један је био уздржан.

Борис Марић је изабран за министра рада и социјалног старања. Њега су подржала 42 посланика, против је било 16, док је 12 посланика било уздржано.

Миленко Поповић је изабран за министра пољопривреде и руралног развоја, пошто га је подржао 41 посланик, 17 је било против, а 11 уздржано.

Петар Ивановић је изабран за потпредсједника Владе. За његов избор гласао је 41 посланик, 34 посланика су гласала против, а два су била уздржана. Он је изабран захваљујући гласовима Позитивне Црне Горе, да они нијесу гласали за њега он не био изабран.

Нови потпредсједници и министри су након тога положили заклетве.

Александар Дамјановић (СНП) тражио је да се за избор Петра Ивановића за потпредсједника Владе гласа прозивком.

Досадашњи министри пољопривреде и руралног развоја, рада и социјалног старања и финансија, Петар Ивановић, Зорица Ковачевић и Радоје Жугић разријешени су дужности. Против разрјешења Жугића и Ковачевић гласала је посланица Позитивне Црне Горе Азра Јасавић.

Посланик ДФ Славен Радуновић тражио је да се посланици јавно, прозивком изјашњавају о избору потпредсједника Владе и министара.

У сали су гласали и посланици Позитивне Црне Горе који нијесу учествовали у расправи о разрјешењу Кривокапића

Расправа и разрјешењу Кривокапића која је почела јуче трајала је више од 10 сати.

ДПС као иницијатор расправе није желио да образложи свој предлог.

Кривокапић је рекао да су "послије 110 година парламентаризма исте подјеле, кратковидости, заробљености у Црној Гори".

"Рачунао сам до вечерас, а вечерас сам почео да сумњам, да су неки зрелији и спремнији него од Народне слоге 1998. Жао ми је ако не видите колико је близу понор, да у 21, вијеку остварујете националне циљеве из 19.вијека", казао је Кривокапић обраћајући с посланицима.

"Главна вијест није прелазна Влада, ни предсједник парламента, него да нам је пао кредитни рејтинг и да нећемо моћи да враћамо кредите. Чак ни Свето, он је неумитност која слиједи оне који су кршили закон, за годину, двије или три", рекао је Кривокапић у завршном обраћању колегама посланицима, прије гласања о иницијативи за његово разрешење.

Кривокапић је поручио ДФ-у да помаже ДПС, запитавши због чега им је интерес исти.

"Проблем Црне Горе је демократија, све је у рукама једног човјека", казао је Кривокапић.

Након његовог излагања објављена је пауза како би се припремило гласање.

При изласку из сале посланици СДП-а Џавид Шабовић ДФ-а Коча Павловић размијенили су оптужбе о томе ко ради за ДПС.

Шабовић је рекао Павловићу да "ради за Мила", док је он узвратио питањем " а за кога си ти свих ових година радио".

Небојша Медојевић је пришао и замолио колеге да се смире, раздвајајући их.

Дритан Абазовић (УРА) је раније рекао да ДПС није непобједива и да је обавеза свих који су ушли у споразум да обезбиједе слободне изборе.

"Ја вјерујем да ћемо 9. октобра заједно славити. То ће бити највећа побједа од референдума 2006. године", рекао је Абазовић

Он је казао да нови министри немају 100 дана и да ће морати да почну одмах да раде.

Казао је да није добро да се смијени предсједник парламента, иако је "био на листи која је крала за себе и друге" на изборима.

Рифат Растодер (СДП) оцијенио је да се тражи разрешење предсједника Скупштине који је подигао Скупштину од владиног сервиса у у беспоговорног владиног контролора.

Он је рекао и да је гласање "пука формалност" и легитимизација политичке савјести због чега посланици СДП-а неће ни узети гласачке листиће.

Срђан Милић (СНП) рекао је да никада није гласао за избор Кривокапића, подсјећајући на његове "политичке гријехе".

Он је објаснио да не прави разлику између Кривокапића и премијера Мила Ђукановића.

Посланик Демоса Горан Даниловић рекао је да неће гласати за смјену Кривокапића, како би се показала "нова парламентарна већина".

Изразио је наду да ће од октобра бити неко нови на мјесту предсједника парламента.

"Волио бих да се у овом избору може неко изабрати без гласова ДПС-а, али то је немогуће, волио бих да то можемо и без вас", рекао је Даниловић, који је кандидат за министра.

Андрија Мандић(ДФ) је рекао да је ово била велика ноћ.

"Ако нијесмо успјели да оборимо Мила Ђукановића, успјели смо да оборимо његовог сарадника", казао је Мандић.

Он је оптужио Кривокапића да је заштитио Ђукановића када није пристао да изађе на улицу и прикључи се ДФ-у, те да је премијер сада на вјетрометини и да ће га ДФ ускоро срушити.

Мандић је рекао да је њихов политички интерес да СДП не пређе цензус и уђе у парламент.

Кривокапић је током сједнице поручио посланику ДПС-а Обраду Станишићу да је и даље на другој најбитнијој позицији у ДПС Светозар Маровић.