Које су знаменитости под земљом најзанимљивије у Русији?

27-06-2020 08:46:53 | | фото: Владимир Чуприков (CC BY-SA 4.0)/ vostok.rs |


Од подземних ледених пећина до тајних бункера. Одабрали смо за вас најитересантније грађевине у Русији које се налазе под земљом, пишеRussia beyond.

Чуфут кале, Бахчисарај (1,4 хиљаде километара од Москве)

Средњевековни град, првобитно византијски, делимично уклесан у стену. Почевши од петог-шестог века бројни народи користили су га као тврђаву. Данашњи назив потиче из 17. века и преводи се као „јеврејска тврђава“. У њеној околини често су боравили Караими (мала етничка група турског порекла која је исповедала караимску веру, традиционално бораве у земљама источне Европе), које су кримски Татари у то доба сврстали у Јевреје. У граду има укупно 170 пећина, укопаних у два, ређе три нивоа. Све су служиле као помоћне просторије, подруми и тамнице. Паралелно са пећинама биле су саграђене оружарнице, магацини, џамија, ковница новца и просторије за становање.

Град је напуштен у 19. веку када је остао без воде, а сада је пећинска тврђава на располагању туристима који желе да прошетају старим улицама.

Кунгурска ледена пећина, Кунгур (1500 км од Москве)

Једно од најхладнијих места под земљом у Русији туристима доступно од 1914. године, више личи на царство Снежне краљице. Некада се недалеко од пећине налазио стари трговачки град Кунгур основан 1663. године. Путници који су пролазили кроз Кунгур настојали су да посете пећину, а глас о њој није се узалуд ширио целом Русијом. Подземни простор покривен хиљадугодишњим ледом чини 58 пећина, 70 малих језера и Велико подземно језеро које се не леди, површине 1460 квадрата и дубине пет метара.

У обиласку пећина уживаћете у снежним кристалима и сталагмитима, а можете и погледати неки од костимираних програма или ласерски шоу о легендама пећине.

Бункер 42, Москва

Бункер у рејону Таганка у Москви изграђен је по Стаљиновом налогу 1956. године. У вертикалном подземном силосу дубине адекватној вишеспратиници од 18 спратова и површине 7 хиљада квадратних метара налазио се резерни командни центар штаба авијације уколико би дошло до нуклеарног бомбардовања.

У бункеру је комотно могло да се смести пет хиљада људи који би имали хране, горива и ваздуха у наредних шест месеци.

Командовање бомбардерима са нуклеарним наоружањем обављано је са овог места све до 1986. године. Музеј и ресторан отворени су 2006. године. Посетиоци могу да погледају симулирану експлозију нуклеарне бомбе, лансирање нуклеарне ракете или уживају у неким авантуристичким играма које се нуде.

Сијански каменоломи, Домодедово (12 км од Москве)

Пећински систем у укупној дужини од 19 километара удаљен свега 12 километара од Москве. По свему судећи настао у 17. веку на подручју где се вадио креч за градњу Москве. Експлоатација је потпуно прекинута 1917. године, а седамдесетих година прошлог века власти су затрпале улазе у пећине.

Дигери су раскопали улазе у подземље осамдесетих година прошлог века. 2007. обављени су рестаураторски радови како би се избегло урушавање. Сада се организују посете пећинама у којима се показује подземни храм, пећине за становање и пећинско сликарство.

Објекат 825 ГТС, Балаклава (1,4 хиљаде километара од Москве)

Склониште подморница у заливу Балаклава добило је назив Објекат 825 ГТС. Градња је почела 1953. године након што је на јапанске градове Хирошима и Нагасаки бачена атомска бомба. Градња је окончана 1961. године, објекат је држан у тајности све до 1994. године, а о њему нису ништа знали чак ни мештани.

Овде је било могуће заштити од нуклеарног напада девет малих и седам средњих подморница заједно са посадом, као и око хиљаду запослених.

Склониште је иначе радило као база за ремонт подморница. Пловила су у склониште долазила ноћу, била снабдевана горивом, кисеоником и муницијијом, а ујтуро одлазила на дежурство.

После затварања склониште је опљачкано. Почетком двехиљадитих у тајном објекту отворен је музеј у коме су туристи могли да прођу лавиринтима грађевине и погледају изложбе посвећене историји комплекса.

Russia beyond