Десет туристичких дестинација у Русији које сами Руси највише воле

05-07-2020 08:20:06 | | фото: © Getty Images / Russia beyond/ vostok.rs |

Када странац размишља о путовању у Русију прво му падне на памет Москва, Транссибирска железница и друге познате дестинације. А шта у таквој ситуацији помисли Рус? Шта грађани Русије највише воле да виде у својој огромној земљи?


Домаћи туризам се у Русији стално развија мада има проблема са инфраструктуром, сфером услуга и понекад врло великим путним трошковима, поготово када је реч о доста удаљеним дестинацијама. Поједини Руси никада нису били у иностранству, али зато им је на располагању највећа земља на свету, па они одмор често проводе на Црноморском приморју или Кавкаским планинама, или пак штеде новац да би посетили две престонице – Москву и Санкт Петербург, пише Russia beyond.

1. Москва

Често се каже даМосква и није Русија. Па ипак, Москва је и даље центар свега што је везано за Русију и најпопуларнија је дестинација у домаћем туризму. Посета главног града је у неку руку обавезна за грађане Русије из других региона. Житељу руског Далеког истока карта до Москве изађе скупље него одлазак у суседну азијску земљу, али се посета Москви доживљава као својеврсно поклоничко путовање.

Домаћи туристи воле да направе селфи на Црвеном тргу, обожавају тржни центар ГУМ, нови парк Зарјадје и Третјаковску галерију, а у обавезне објекте које у
Москви треба посетитиспадају позориште, циркус и зоолошки врт.

Према подацима које износи Руски савез туристичке индустрије, 2019. године је Москву посетило преко 22 милиона туриста из целе земље. Ту су убројани и они који су дошли на спортска такмичења или на службено путовање.

2. Краснодарски крај


„Ако на земљи постоји рај, онда је то Краснодарски крај“. („Если есть на свете рай - это Краснодарский край“). То је позната руска изрека коју је 2019. године потврдило око 16 милиона домаћих туриста. Заиста је овај јужни регион олично место за летовање. Излази на два мора – Црно и Азовско, има мноштво летовалишта (Анапа, Геленџик, Новоросијск, Јејск, и др.), а најпопуларнија дестинација је свакако град Сочи са околином.

Много деце из целе Русије долази овамо у летње кампове. Малишани се враћају кући са непроцењивим искуством. У Краснодарском крају постоји
смештај за свачији џепи забава за свачији укус. Клима је блага тако да је и долазак током зиме добра идеја, а кратко путовање возом напланине изнад Сочијаводи вас у прелепески-центре.

„Као студент сам много волела да одлазим у наш камп Московског државног универзитета. Из Сочија се возом до њега стиже за два сата“, прича Јулија из Москве. „Тамо постоји све што је потребно: лепа плажа, прелеп поглед на Кавкаске планине, јефтина и одлична локална храна. Упознали смо се са многима из Краснодара који није на морској обали и зато његови житељи сваки викенд проводе у Сочију“.

3. Санкт Петербург

Овај град се често пореди са Венецијом, Амстердамом и другим европским историјским градовима. И заиста, он је специјално саграђен као „прозор у Европу“ јер је император Петар Велики хтео да Русија више личи на европску земљу.

Санкт Петербург је 2019. године посетило 9 милиона туриста из целе Русије. „Кад човек дође у Санкт Петербург, чини му се да тамо има више царских двораца него обичних стамбених зграда. Немогуће је заситити се лепотом која тамо окружује човека“, прича Саша из Москве, који покушава да бар један викенд годишње проведе у северној престоници.

Од Москве се до Санкт Петербурга
може доћи на много начинаи зато практично никада нема проблема са картама (изузев у време великих међународних догађаја као што је годишњи Економски форум). Санкт Петербург је најчешћа дестинација дводневних или тродневних ђачких екскурзија. То је идеално место за историјско и културно уздизање. Упознајтепет знаменитостикоје обавезно треба обићи приликом прве посете Санкт Петербургу.

4. Крим

Крим је Русима одувек био омиљено летовалиште. Ту су радо боравили Чехов и Толстој. Пријатна клима је идеална за лечење читавог низа болести. Руски цареви су имали овде своје резиденције, које су касније претворене усовјетске санаторијуме. На Криму се налази и легендарнипионирски кампАртек који је још увек у функцији. Крим је 2019. године посетило око 7 милиона грађана Русије.

Кримско полуострво има велики број летовалишта дуж обале. Један од најпопуларнијих градова је
Јалта, својеврсна престоница јужне ривијере. УСевастопољуможете да се одморите, али и да проучавате древну историју јер се овде налази музеј на руинама грчке колоније Херсон. Севастопољ је чувен по ратним и војнопоморским подвизима. Много пута је био под опсадом, увек се успешно борио и бранио полуострво.

Поред великог приморског летовалишта, Крим има и планине. Највиши врх Ај Петри је одлично место за планинарење. Погледајте наш
видео-прилог о томе.

5. Владивосток

Карта до Владивостока може да кошта Московљанина исто као „ол инклузив“ путовање у Турску (и многи житељи Русије би заиста изабрали Турску), али је привлачна и сама мисао да се може отићи на други крај планете и још увек бити у Русији. А тамо су главна атракција природа и океан. Владивосток је 2019. године посетило преко 4 милиона руских туриста. Сваке године број страних туриста веома брзо расте.

„За разлику од бучне и пренасељене Москве, овде се човек може опустити и уживати у призорима џиновских мостова Владивостока и удаљених светионика. То је својеврсна медитација, потпуно другачији доживљај света који нас окружује“, прича фотограф Глеб, који сматра да је имао среће што је могао послом да дође у Владивосток.

На руском Далеком истоку грађане Централне Русије посебно привлаче плодови мора јер они код куће обично немају прилику да пробају црвену краљеску крабу, а овде је то уобичајена појава. Поред тога, у
Владивостокуима много музеја, уметничких галерија и објеката занимљивих за проучавање.

6. Кавкаске минералне воде

То је група градова Ставропољског краја међу којима су Пјатигорск, Железноводск, Кисловодск, Јесентуки и Минералне Воде (већина назива је на неки начин повезана са водом).

„Волим да одем у Кисловодск, да
пијем минералну водуи уживам у Кавкаским планинама“, прича Владимир и признаје да не осећа потребу да посети „било које место у иностранству“. Владимир има среће јер му посао омогућава пакет аранжман у Кисловодск са попустом.

Треба рећи да кавкаска летовалишта нису ни тако јефтина, али зато она нуде различите куре лечења и специјалне програме пијења минералне воде. Те
дестинацијесу биле популарне још у 19. веку, што је лепо описао руски писац Михаил Љермонтов у роману „Јунак нашег доба“. Љермонтов је и убијен у двобоју управо у Пјатигорску. Кавкаска летовалишта је 2019. године посетило око 2 милиона руских туриста.

7. Алтајске планине

Ово је једно од најлепших подручја у Русији. До њега, међутим, није лако стићи, а инфраструктура је слабо развијена. Ко одлази на ту страну треба да понесе доста новца. Најбоље је да тамо имате аутомобил или да организујете пешачке походе (ево инеколико других савета). Туристичке агенције нуде и занимљиве јахачке туре по планинама. Недостатак комфора и друге нелагодности биће заборављене када прођете Чујским ауто-путем на Алтају – једном однајживописнијих магистралних саобраћајницау Русији.

„Ово је вероватно најлепше место које сам икада посетио, и најнезаборавније и најекстремније искуство“, каже Кира из Кузњецка/Москве, која се у ову дивљину отиснула аутомобилом.

Узгред, Алтај је земља будизма и шамана, тако да током путовања можете да видите номаде у
јуртамаи да чујете песме које изводе кајчи, путујући приповедачи са Алтаја, који кроз песму причају бајке. Алтајске планине је 2019. године посетило 2 милиона Руса.

8. Златни прстен

Ово је туристичка маршрута и група древних градова удаљених 200-300 км од Москве. Сваки од ових девет градова годишње посети 300-500 хиљада грађана Русије. Када житељ великог града пожели да побегне из гужве и осети атмосферу праве Русије, он дође овамо. Дуж Златног прстена ћете видети много тврђава и манастира саграђених у 11. и 12. веку, златне куполе храмова, реку Волгу, огромна језера, бескрајна поља и густе шуме. На овим дестинацијама има утисака за свачији укус. Детаљније о томе прочитајте у нашем кратком водичу кроз градовеЗлатног прстена.

Цене у овим градовима су доста ниске и прилично је лако стићи до њих. Локална туристичка друштва су недавно основала низ глампинг хотела, како би привукли што више туриста. У овом смештају човек осећа да је ближи природи, али се истовремено не одриче луксуза!

„Прво место где сам одвела свог мужа Италијана када смо дошли у Русију била је Москва, а после Москве
Суздаљ. Хтела сам да га изненадим и покажем му праву Русију, дрвене куће саизрезбареним прозорским окнима. Био је одушевљен“, прича Алина која сада живи у Минхену. Нажалост, понекад није једноставно резервисати место у у хотелу у Суздаљу, нарочито за време званичних празника у Русији јер многи туристи желе да одседну у овом бајковитом рају од медењака.

Следе две дестинације које нису заступљене на списку најпопуларнијих јер се сматра да су скупе и да се до њих тешко стиже. Али ипак, и оне заслужују да се посебно издвоје јер Руси потајно ипак сањају о одласку на ова места.

9. Бајкал

Ово место никада неће бити на топ листи туристичких дестинација. Али ако питате Руса где би он желео да оде, па после да умре, велика је вероватноћа да ће рећи: „На Бајкал“. Ово јединствено језеро је поставило многе рекорде по дубини, количини воде, животиња и риба које се у њему могу срести. Ово је постојбина шамана и невероватно лепе природе.

Преко лета су карте до Бајкала прилично скупе, док су
зимијефтиније. Зато је и наш главни уредник Всеволод Пуља ове године посетио Бајкал преко зиме и каже да је део своје душе оставио наледу језера Бајкалкоји се формира правећи необичне и разноврсне облике.

10. Камчатка

Далеко полуострво на руском Далеком истоку је сан свих љубитеља природе и адреналина. То је земља гејзира, вулкана ишироког спектра активности. Лети се овде можете возити у кајаку, одлазити у пешачке походе, ловити рибу, сурфовати ипосматрати медведеи китове. Зими се можете скијати и спуштати сноубордом. И поред тога што не постоји одговарајућа инфраструктура и морате изнајмити скупи хеликоптер да бисте стигли до врха, ничим се не могу исказати емоције које испуне човека док се спушта по снегу у правцу океана.

Владимир је са пријатељима много путовао по свету, али ево већ неколико година заредом долази на Камчатку једном или два пута годишње. „Скијањена сноуборду на Камчатки је такав доживљај и толико се разликује од свега што сам доживео раније да једноставно немам жељу да одем на Алпе или на било коју другу страну. Штедим новац целе године да бих опет отишао тамо, на крај света“, прича Владимир.

Међутим, одлазак на Камчатку је веома скупо задовољство! Морате платити карте за авион да стигнете до Камчатке, а даље платити изнајмљивање хеликоптера, чамаца, теренских возила и целе опреме, што све кошта читаво богатство. Поред тога, и обичне намирнице су тамо знатно скупље. Другим речима, одмах почните са штедњом.


Russia beyond