„Роскосмос“ ће направити мотор на водоник за ракету „Ангара“

25-07-2020 12:41:55 | | фото: © КЦ "Южный" / Роскосмос/ vostok.rs |


"Роскосмос" је одлучио да направи мотор на водоник за ракету Ангара, саопштила је прес служба државне корпорације за РИА Новости.

То ће омогућити развој носача-ракете повећане носивости, а у будућности, ракете за вишекратну употребу, рекао је извор из Роскосмоса.

Прошле недеље је објављено да ће компанија кренути у реализацију пројекта. Истовремено, према подацима за 2019. годину, није донета одлука о употреби мотора на водоник, него да је направљен његов изглед и план, те да је добио назив РД-0150, рекао је Игор Арбузов, генерални директор "Енергомаш", у интервјуу агенцији.


Мотор РД "191", фото: РИА Новости / Сергей Гунеев

Планирано је да се РД-0150 мотори користе у ракети Ангара-А5В у трећој фази, што ће омогућити да се од њега направи ракета повећане носивости. Захваљујући моторима на водоник, Ангара би требала да подигне 37 тона корисног терета у нискоземну орбиту, односно нешто више од 20 тона, као што то може стандардна тешка ракета-носач Ангара-А5. Такође, на основу Ангаре-А5В планира се развијање ракете са вишеструким нивоима „Ангара-А5МВ“.