РТ: „Корак у правом смеру“: Илон Маск похвалио Роскосмос због планова за стварање ракете за вишекратну употребу

07-10-2020 06:04:54 | | фото: © Sputnik / Russian Space Agency Roscosmos/ vostok.rs |


Оснивач компаније „Спејс икс“ Илон Маск је пројекат вишекратног носача ракета „Амур“, који је направио руски „Роскосмос“, назвао „кораком у правом смеру“.


„Ово је корак у правом смеру, али они заиста треба да томе теже до 2026. године“, написао је Маск на свом Твитер налогу.


Вишекратна употреба је један од главних трендова науке о космичким ракетама, осмишљен првенствено да би се смањили трошкови лансирања. Русија још увек нема носаче ракета који се могу поново употребити.

Дан раније, „Роскосмос“ је потписао уговор са Ракетно-космичким центром „Прогрес“. Реч је о нацрту пројекта за нову ракету-носача „Амур“ која ће бити у стању да се користи чак десет пута. „Амур“ има мотор на метан, а прво лансирање планирано је за 2026. годину.

Тренутно „Спејс икс“ у својој ракети „Фалкон“ користи технологију која омогућава вишекратну употребу, а први пут је ову технологију користио амерички „Блу ориџин“. У исто време „Рокет лаб“ ради на истраживању истог принципа рада на ракети „Електрон“.

У Русији поред Ракетно-космичког центра „Прогрес“, ракете за вишекратну употребу разрађује и компанија „С7“, али су оне ниже класе. Поред тога, и компаније у Кини и Европи планирају да направе ракете за вишекратну употребу.

Извор:Восток/РТ