Места којих нема у туристичким водичима: Пет најлепших рејона ван центра Москве

11-10-2020 09:17:34 | | фото: Parkfili (CC BY-SA 4.0) / Russia beyond/ vostok.rs |


Најлепши поглед на Москву, први рок клубови у СССР-у и футуристички паркови. Становници рејона Москве удаљених од центра града откривају која су њихова омиљена места и предлажу странцима шта да посете, пише
Russia beyond.

Сокољники

У 9 часова ујутро на главном тргу рејона на истоку Москве тек почињу да се појављују малобројни шетачи са псима и бициклисти. Мобилне кафетерије и киосци са хот-догом још нису отворени. Само шушти јесење лишће и жубори главна фонтана око које шетају дремљиви чувари.

„Али зато је викендом овде таква гужва као да се читава Москва сјатилаˮ, каже Раиса Базарова, становница рејона Сокољники. Према њеним речима, она се за Сокољники „удалаˮ када је пре 21 годину из центра Москве прешла да живи код мужа.

Требало јој је три године да се навикне на живот у мирнијем делу града. Данас Раиса сматра да је ово најлепши део Москве и цени га због зграда са малим бројем спратова и због споменика архитектуре.

„Чим изађете из метроа прво што видите кад стигнете у Сокољники то је стари ватрогасни торањ (подигнут 1884 – прим. ур), који је постојао у време када је Москва била од дрвета и сачуван је у пуном сјајуˮ, каже Базарова.

Раиса странцима такође саветује да посете један од најстаријих паркова у Москви Сокољники (основан 1878) са фонтанама, језерима, као и луна-парком и ружичњаком.

Такође не треба заобићи ни Театар Романа Виктјука, сматра Раиса. Зграда позоришта је један од најважнијих московских споменика из епохе конструктивизма.

Левообалски рејон (Левобережный район)

Галина Јакуњина, која већ 9 година ради као директор спортског клуба на северу престонице, са нескривеним задовољством се шета по парку Речног пристаништа.

Зграда пристаништа из 1937. године, која подсећа на брод, била је на лето 2020. рестаурирана и окружена оградом. Данас су поред ње фонтане, бесконачне стазе са жардињерама и уређена обала.

„Одавде полазе бродови који људе превозе по Москви, туристима би се сигурно допалоˮ, каже Јакуњина.

Њено друго омиљено место за вечерње шетње је Парк Пријатељства. У њему се могу видети споменици и скулптуре посвећене деци, међународном пријатељству и херојима рата, врбе које се огледају у језерима, и дечја игралишта.

Главно место окупљања лети постаје Левообалска плажа. Галина саветује и странцима да је посете.

„Плажа је покривена песком, ту су кафићи, лежаљке и терен за одбојку на песку, веома је пријатно за одморˮ, каже Јакуњина.

Фили-Давитково

За социјалног конфликтолога Алексеја Иванушкина западни рејон „Фиљовски паркˮ одувек је био главни симбол Москве.

Лепо уређена обала за Алексеја је место свакодневних шетњи и он саветује странцима да је посете.

„За мене је ово место снаге, окрепљење за душуˮ, каже Иванушкин.

Ништа мање значајан је Храм Пресвете Богородице у рејону Фили подигнут у стилу барока крајем XVII века, сматра Иванушкин. У храму су 1812. године Наполеонови војници направили коњушницу. 1943. године доњи део храма је служио као војна болница, а до 1963. године као магацин.

Онима које интересује руска рок музика Алексеј саветује да посете Дом културе Сергеја Горбунова. 1986. године ту је почела са радом прва рок лабораторија у Москви и зграда је постала позната као главно место за рок концерте и фестивале у престоници.

Крилатско

Ако желите више да сазнате о спортским објектима за Олимпијаду 1980. године, Крилатско је право место за вас, тврди Јулија Жиљцова. Она се у Москву доселила из Сибира и већ 21 годину живи на западу града.

„Волим да се шетам код бициклистичког тркалишта и још неких објеката који су подигнути за Олимпијаду. Тамо се налази и нови центар за клизачке трке и канал за веслачеˮ, каже Жиљцова.

У слободно време Јулија ужива у веровано најлепшем погледу на Москву са узвишења у локалном парку. Са њега се виде Москва-Сити, Храм Рођења Пресвете Богородице и лук Живописног моста. Странцима саветује да посете ово место и фотографишу се испред панораме Москве, одмарајући се од ужурбаног центра града.

„Ту ћете се осетити као у природи, а до центра вам треба само 20 минутаˮ, каже Жиљцова.

Хорошевски рејон

Ходинско поље у Хорошевском рејону познато је по трагичној смрти великог боја људи у гужви која је настала на прослави крунисања цара Николаја II 1905. године. Данас ово место више подсећа на футуристички град са необичним кулама, уметничким објектима у парку и фонтанама које плешу.

Александар Љубарски преселио се у Ходинку 2010. године и као фотограф одмах је заволео овај крај.

„Сваки део Ходинског парка, љуљашке, језеро, спортски терен стилизован је у облику авиона и хеликоптера или фонтане – све је фотогеничноˮ, објашњава Љубарски.

Његово друго омиљено место је мали парк Брезов шумарак, где осим бреза расту кленови, јесени и липе.

Сваки посетилац овог рејона треба да обиђе и парк сећања на Хероје Првог светског рата на братском гробљу, уверен је Љубарски.

„Ту се налази прелепа капела и ту је сахрањен прах кнеза Николаја Николајевича Романова (унук Николаја I и стриц Николаја II, руски главнокомандујући у Првом светском рату - прим. ур). Такође је све лепо за фотографисањеˮ, каже Љубарски.

Он сматра да сваки странац у Москви треба да посети Ходинку како би видео како може да изгледа Русија у будућности.

„Не само Москва, него нека сви региони буду такви. Веома бих желео да се овај стил прошири изван престоницеˮ, закључује Љубарски.

Викторија Рјабикова,
Russia beyond