Двадесет чуда природе у Русији: Најзанимљивији феномени који красе највећу земљу на свету

31-10-2020 07:42:15 | | фото: © facebook.com/lena.stogova/ vostok.rs |


Од бајковитог Бајкала за који зна цео свет до потпуно непознатих неприступачних места са пејзажима нестварне лепоте. Изабрали смо за вас двадесет чуда природе која красе Русију, пише Russia beyond.

Бајкал

Бајкалско језероса префиксом нај у свему, и дубини, и количини воде. Чувено је по својој флори и фауни, у њему обитава око хиљаду врста живих организама, укључујући 27 врста риба. Туризам се активно развија, али и када се макнете од најпопуларнијих локалитета очекује вас нетакнута природа.

Долина гејзира

Врела водена пара избија из земље, а у природним мочварним басенима понекад се могу срести и медведи. И све то на малој површини од само шест квадратних километара у кањону реке Гејзерна на Камчатки. Успут долина је откривена релативно недавно. Геолог Татјана Устинова стигла је овде 1941. године у псећој запрези са водичем. 2007. године долина је нестајала са лица земље због клизишта, али 2013. године гејзири су поново избили. Ново клизиште очистило је природну брану.

Карелија

Локалне стене покривене густим четинарским шумама се могу истраживати бескрајно дуго, али ако се жељни инстант утисака треба да се упутите у планински парк
Рускеала. До парка се из Санкт Петербурга може стићи за један дан, а при крају путовања треба пресести на старински воз.

Алтај

У планинским масивима Алтаја постоји још много неистражених стаза, а ово путовање никако није за оне који преферирају комфор. Међутим, за спартанске услове и усиљени марш у дужини од неколико километара уследиће награда у виду погледа на нестварне врхове, бистре реке и цветне ливаде који пуцају пред оком туристе. Алтајом осим тога пролази један од најлепших путева у Русији,
Чујски тракт.


Куршска превлака

На крајњем западу Русије налази се јединствени резерват природе који на уској пешчаној превлаци дугој скоро сто километара краси дрвеће најневероватнијих облика које изгледа као да је заустављено у позама за плес. У друштву аудио водича овде се може прошетати еколошким стазама између дина и футуристичким пешчаним плажама.

Мањпупуњор

Камени горостасина Уралу некада су били планине. Међутим, под утицајем ветрова и временских прилика остали су само ови стубови. Мада, локални народи Манси преносе с колена на колено своје легенде о појави камених идола. Овде се може стићи хеликоптером, али и упустити се у велики поход пешице и успут видети и мистериозну, по злу познату превлаку Дјатлова.

Ленски стубови

Четрдесет километара дуж реке Лене пружају се стубови невероватних облика. Стубови бележе неколико кругова еволуције и чувају остатке бића из палеозојика. Било је ту и мамута и других изумрлих сисара.

Планински врх Елбрус

Кавкаски планински масив ризница је чуда природе. Водопади, планинска језера, и бројна друга богатства овенчани су планинским врхом Елбрус. Руски Еверест и највиша планина у Европи. Одатле се може видети цео Кавказ и извршити необични експеримент, одсести у хотелу-капсули на падини.

Кунгурска ледена пећина

Са величанствених висина силазимо под земљу. У близини уралског града Перма испод земље налази се читав ледени дворац у коме царује вечна зима. Иако снежну краљицу овде нећете срести, на сваком кораку наићи ћете на пећине и подземна језера, снежне кристале, сталактите и сталагмите.


Висораван Путорана

Јединствена висораван у тешко доступном северном Сибиру испресецана је древним стазама, дубоким клисурама којима је стотинама хиљада година уназад текла вулканска лава. Предео богат стенама, водопадима и невероватним језерима. Површина овог планинског платоа износи скоро две стотине педесет хиљада квадртних метара. Поређења ради амерички Гранд кањон површине је од око пет хиљада квадратних километара.

Вулкани на Камчатки

Пејзажи полуострва Камчаткa задивљују својом разноврсношћу. Најимпресивнији су
вулкани, који по речима туриста магнетском снагом привлаче поглед. Тридесет активних и три стотине угашених вулкана у овом региону уврштени су у светску природну баштину Унескоа. И док из неких избија дим, други избацују лаву.

Језеро Сасик Сиваш

Слано језеронедалеко од кримског града Јевпаторије, чија боја у зависности од годишњег доба варира од ружичасте до јарке коралне. А све то због алги које производе бета каротен.


Тиха бухта, Сахалин

Једно од најживописнијих места на удаљеном острву на
крајњем истоку Русије. Стеновите обале које се надвијају са две стране штите увалу, спречавајући по лошем времену ветрове да продру.

Кинзељукски водопад

Најнеприступачнији локалитет у Сајанским планинама. Слапови воде преливају се из једног планинског језера у друго, а онда падају у планинску реку. Највећа висина слободног пада износи 90 метара.

Чарска пешчара

Пустиња 700 километара источно од Бајкалског језера једна је од најчуднијих на свету. Тридесет квадратних километара пешчаре окружено тајгом, мочварама и језерима са изузетно оштрим прелазима из пустиње у друге типове пејзажа. Осим тога где још можете да видите пустињу са погледом на снежне планинске врхове?

Земља Франца Јозефа

Феноменални снежни пејзажи на архипелагу у Северном леденом океану који чини преко 190 острва заустављају дах путника. У зони вечно смрзнутог тла налази се и најсевернија тачка Русије. На острву Чамп може се наћи
камење савршеног округлог облика, једно од најзанимљивијих чуда на планети Земљи. Научници још увек нису постигли сагласност око тога како је ово камење настало.

Васјуганска мочвара

Мочварау Томској области која се простире на невероватних 53 хиљаде квадратних километара, величине попут читаве једне европске државе, а уз то се стално шири. Мочвара је под заштитом државе јер је реч о огромном резервоару слатке воде. Осим тога мочварни тресет успорава глобално загревање.

Језеро Елтон

Некада се со из овог језера налазила на трпези руских царева и угледног племства. У овом тренутку со се добија из суседног Баскунчака, а Елтон је природна знаменитост. По врућини вода практично испари, а со попут леда окива биљке и све што доспе у језеро. Тако да се туристима препоручује да добро причврсте обућу како не би задобили опекотине од соли.

Планина Велико Богдо

Поред сланог језера Баскунчук у Астраханској области налази се необична планиa. Слана купола прекривена је каменом пешчаром и глином, а у процесу ерозије формиране су занимљиве рупичасте „распеване стене“. Постоје бројне пећине и нише у којима се могу видети трагови древних бића.

Језеро Џек Лондон

У Магаданској области, на подручју реке Колима налази се живописни локалитет, уско издужено језеро, чији вијугави пејзаж подсећа на фјордове. Клима је изузетно оштра, па није случајно да је овај крај у совјетско време био познат по одељењима Гулага са најсуровијим условима за рад.

Сматра се да су необичан назив језеру дали геолози, поклоници дела америчког писца. Међутим, постоји и легенда да су чланови прве експедиције наводно на обали језера пронашли књигу Џека Лондона „Мартин Идн“.

Russia beyond