Дипломе на ћирилици ДА или НЕ?

28-07-2016 07:23:38 | | Б.Ј./ mojenovosti.com |

Једана од бањалучких портала је недавно објавио текст под насловом "Nevolje studenata u Banjaluci: Diplome na ćirilici papreno plaćene, a bezvrijedne u inostranstvu".

Тај портал између осталог пише

Studenti banjalučkog Univerziteta, izdavanje diplome plaćaju 100 KM, a njen „prevod“ na latinicu košta ih dodatnih 25 KM.Originalne banjalučke diplome, štampane na ćirilici, ne važe u Hrvatskoj i Sloveniji, pa čak i u nekim dijelovima Federacije BiH, gdje se ovo pismo ne koristi, a problema ima, tvrde studenti, i na pojedinim univerzitetima u Crnoj Gori....

Аутор тог текста настоји да своје читаоце наведе на размишљање као и студенте да је неопходно издавање диплома у Републици Србској на латиници.

Питам се да ли су поједини Срби, па ето и ти међу којима су уредници појединих интернет портала злонамјерни, плаћени од разних међународних фондова да залуђују властити насрод или су кратке памети.

Конкретно, овај примјер око латинице, ћирилице, диплома, одласка наших студената у иностранстово,..

Срби су веома толерантан народ. Често спремни да свуку и властите гаће, како би удовољлили другоме. Али ако што нико не цијени курву, тако нико не цијени ни народ који се пред свима сагиње и све што ради, ради на рачун властите штете, да би био ко добар с другима. Курва има свој рок трајања, па тако и они који се курвају са властитим народом.

Студенти, образовање иностранство

Свједоци смо да много младих одлази у иностранство. Аутор горе анведеног текста, би још да се потруди да тај пут студентима што више олакшамо.

Да ли је то добро или не. Ако краткорочно гледамо интересе онога ко жели да оде, за њега је добро да нема никавих трошкова при свом одласку. Дугорочно гледано, то ни за тог студента није добро. За државу, за народ који остаје овде, то већ у овом моменту није добро. За тог студента који одлази, гледану у будућност, ни за њега није добро да се држава у којој је рођен, у којој је школован, у којој је одрастао да се руши, нестаје и д ана крају живи као што живе други народи који немају своју матичну државу. У тој држави која пропада, остају можда његова браћа, родитељи, рођаци, пријатељи, сународници. Не могу сви баш отићи.

Република Србска сноси трошкове образовања за основно и средње образовање, а највећим дијелом за факулетско. Она прије свега треба да школује кадрове за себе, а не за иностранство. ако пак неко жели да иде вани, тај код кога иде или он сам требао би да плати много више од превода дипломе на туђе писмо или да онај код кога иде снесе трошкове његовог образовања.

Када неки клуб од дјечака направии играча, па други клуб затражи истог, тај други клуб који потражује за себе човјека, плати трошкове трансфера. Трошкови трансфера буду доста високи, и тако се обештети матични клуби и са средствима која добије омогући му да ствара другог играча.
Тренутно Република Србска, Србија, али и друге сиромашне државе се експлатишу од богатих. Конкретно Република Србска отшколује ученике, студенте и они без икакве надокнаде, оду вани. Тако умјесто да знање које су стекли током образовања да с њиме помогну развоју своје државе, млади који оду, оду да храде туђе државе.

У реду, свако има свој избор. Никоме не траба бранити да оде. Али неко треба да снесе трошкове образовања тог човјека када он одласзи. Исто као код трансфера играча. Јер Републици Србској је потребна да одшколује и нове генерације

Конкретно ова прича око ћириличних диплома да или не, сматрам ћирилица дефинитивно ДА и то је одлична прилика да онај ко жели да иде, да он сам или тај код кога иде обештети државу за уложена средства у његово предходно образовање,

Дакле, превод на друго писмо не треба да буде 25 КМ као се тренутно наплаћује, него него бар 25.000 КМ, односно да буде онолико колико је држава имала трошкове у образовању онога ко одлази.
Ко жели да иде, нека онда плати што је потрошио или она фирма или она држава у коју он иде да снесе те трошкове. како год се договре, али је битно да држава добије новац који је уложила.

Ни једна држава која жели својој будућнос, нема за циљ да правити кадрове за друге, него за себе. Тако да је аутор наведеног чланка све изокренуо наопачке.

По том чланку као је писан, не само да Република Србска требали да све учини као би што лакше испоручили своје кадрове без икаве надокнаде другима, него би требали ради других да се одрекнемо и своје историје, своје културе.

Тако не ради нико ко жели своју будучност.

И на крају закључак, дипломе обавезно радити на ћирилици, а преводе на друге језике, писма наплаћивати онолико колики су трошкови образовања тог човјека кренувши од основног образовања. Средства прикупљена на тај начин уложити у побољшање образвања и отварање нових радних мијеста за оне који остају у Републици Србској.

Ћирилица србском народу није на штету, него му је дар који смао треба да правилно искористи.

Живјела србска Ћирилица!