Ученици из Новог Пазара представиће Србију на онлајн шампионату „Фудбал за пријатељство“

03-12-2020 01:10:31 | | / vostok.rs |


По завршетку квалификационих такмичења Србију ће у програму представљати два млада фудбалера: Амар Селимовић и Вахид Гицић, чланови фудбалског клуба Нови Пазар.

Амар Селимовић и Вахид Гицић играју фудбал од 7 године и сањају да постају фудбалски професионалци светске класе. Амаров омиљени клуб је Барселона, а омиљени Вахидов клуб је Јувентус.


По речима тренера ФК Нови Пазар Елведина Спахића, деца су прошла озбиљну селекцију. „Дечаци су показали не само добар ниво игре на терену, већ и у виртуалном простору, али и одлично знање енглеског језика“, – рекао је Елведин Спахић.


Осма сезона програма Међународног дечјег друштвеног програма „Фудбал за пријатељство“ почела је 27. новембра и трајаће до 10. децембра 2020. године, а одржаваће се онлајн. Кључни догађаји програма „Фудбал за пријатељство“ одвијаће се ове године онлајн на сајту Football for Friendship Digital.

Формат предвиђа да млади учесници користе онлајн фудбалски симулатор, као и да учествују у онлајн образовном програму. Специјална дигитална платформа обједињује 224 учесника, младих играча и младих тренера из преко 100 земаља света. У програму учествују млади играчи, млади тренери и млади новинари – дечаци и девојчице узраста од 12 до 16 година, укључујући и децу са ограниченим способностима и посебним потребама. Млади играчи представљају различите земље и културе, удружене у мешовите тимове.


За младе учеснике планирана је серија манифестација, укључујући и онлајн форум, спортски онлајн камп, и наравно, квалификационе игре Светског онлајн шампионата „Фудбал за пријатељство“. По завршетку Великог финала 9. децембра 2020. године биће одређени победници и срећни добитници карата за финални меч Лиге шампиона УЕФА 2021 у Истанбулу.


Међународни дечји друштвени програм „Фудбал за пријатељство“ реализује Јавно АД „Газпром“ од 2013. године. Протеклих седам сезона програм је обухватио 211 земаља и региона, удружио је преко 6 хиљада учесника и стекао преко 5 милиона присталица.

Учесници програма – Млади фудбалери и млади новинари – дечаци и девојчице од 12 година, укључујући и оне са ограниченим способностима. Представљајући и различите земље и културе, Млади фудбалери се удружују у мешовите репрезентације, показујући својим примером да националност, пол и физичке могућности не представљају препреку за игру у истом тиму. Млади новинари информишу о манифестацијама програма у Међународном дечјем прес центру. Сви учесници добијају статус Младих амбасадора и по повратку кући настављају да размењују искуства које су стекли на шампионату „Фудбал за пријатељство“ и да промовишу опште људске вредности – пријатељство, једнакост, правду, здравље, мир, посвећеност, победу, традиције, част.
„Фудбал за пријатељство“ подржавају УЕФА, ФИФА, фудбалски савези и водећи фудбалски клубови света, међународни хуманитарни фондови, чувени спортисти и представници из света уметности. Пројекат је добио многа међународна и национална признања у области друштвене одговорности, спорта и комуникација, укључујући и освајање светског рекорда за најинтернационалнији фудбалски тренинг у историји.
Фудбал за пријатељство ће се 2020. године одржати онлајн формату. Специјална дигитална платформа обједињује преко 10 хиљада играча свих узраста и она ће постати база за међународна дечја такмичења где свако ко жели може да тренира, да се удружује у мешовите фудбалске репрезентације и да одигра омиљену игру у формату „Фудбал за пријатељство“ не излазећи из куће.