Најатрактивније зоне за фотографисање у Русији: Само за истинске љубитеље екстремних авантура

06-12-2020 09:32:15 | | фото: Grisha Nero/youtube.com/Russia beyond/ vostok.rs |
Већ сама чињеница да сте се нашли на некој од ових локација представља својеврсну авантуру. Неке од њих равне су претњи по живот, док се до других може стићи само уз заобилажење обезбеђења, пишеRussia beyond.

Рудник „Мир“

Рупа у земљи огромних димензија у подножју малог града Мирни није ништа друго до дијамантски рудник. Бездан са 525 метара дубине и пречником од 1,2 километра изгледа невероватно. Рудник у највећем и најмање насељеном региону Русије, Јакутији, главна је знаменитост овог подручја. Толико је велики да се види из свемира.

„Утисак је заиста некако космички. Рудник се налази на крају града па кад погледаш у јаму мислиш ако зидови почну да се урушавају читав град ће пропасти под земљу“, каже Јевгениј из Санкт Петербурга који се овде обрео. У принципу не постоји претња да ће доћи до урушавања. Рудник има видиковац за снимање атрактивних фотографија крај провалије.

Расхладна кула

Ретко ко ће ризиковати живот да уђе у напуштени торањ за хлађење воде у термоелектранама. Једноставно то је сувише опасно. Једна таква расхладна кула налази се у руском Приморском крају, у граду Артјом, у Артјомовској термоелектрани. Сама електрана није напуштена, постоје и расхладне куле у функцији.

До врха воде степенице које свој изглед дугују закривљеној кули чији облик прате. Висока је 55 метара, а на врху постоје испусти и балкони. Пењање на врх није за оне са слабијим нервима, али фанатици градског туризма и ефектних фотографија залазе и унутра. Део куле којим се може спустити је, наравно, затворен, али људи налазе начина да се и ту провуку.

Напуштено складиште за жито

Стратешко складиште Госрезерва у Тулској области затворено је јер је застарело, а његово одржавање постало прескупо. Иначе и раније је било више као некакав велики џак за црне дане и случај да се у земљи појаве проблеми са житом.

Складиште се може посматрати и као подземни град на 126 хиљада квадрата. Има огроман број тунела толико дугих да им се снопом светлости лампе не може досегнути крај. Нешто слично из личног искуства посведочио нам је и момак по имену Александар, фотограф и истраживач напуштених дестинација. Негдашње складиште има обезбеђење, али постоје и заобилазнице. На сајту сталкера налази се упозорење: Ако вас примете одмах ће позвати полицију.

Сибирски „Малдиви“

Светло тиркизно језеро у предграђу Новосибирска постало је популарно као локација која подсећа (ако се изабере исправан угао) на елитно одмаралиште. Али постоји једно велико „али“. Наћи се у његовој води било би више него страшно.

На прилазу језеру осећа се јак мирис прашка за веш, хидроксида. Када се спушташ нема мириса, али природно, немаш никакву жељу да додирнеш такву воду. Осећа се да је место врло небезбедно, каже локални новинар Михаил Решетњиков. У ствари реч је о депонији пепела локалне термоелектране, а азурна боја воде последица је срећног споја дубине и њеног састава. Контакт коже са водом доводи до алергија, а изаћи из воденог басена без нечије помоћи готово је немогуће због обилног блата на дну.

Жичара на планини Ај Петри

Планина Ај Петри спада у најпосећенија туристичка места на Криму, што је међутим, не чини ништа мање егзотичном. Овде је изграђена жичара са једним од најдужих слободних распона у Европи. Постоји и импресивна висећа жичара за пешаке. И без обзира што је реч о званичној туристичој атракцији многи је сматрају врло ризичном.

Одозго, наравно, пуца феноменалан поглед, међутим инстинкт за самоодржањем спречио ме је да у томе уживам. Ограда је само од канапа, а камење местимично углачано и клизаво, каже Наталија из Јекатеринбурга.

Језеро са сумпорном киселином на Камчатки

На Камчатки има толико нетакнутих места погодних за атрактивне фотографије да се може направити читав списак. Међутим, без премца је застрашујући вулкан Мали Семјачик са киселим језером у кратеру. Због смртоносног хемијског састава воде у језеру не постоји ни један облик живота.

Силазак на језеро могућ је само са северне стране и у обавези сте да се осигурате конопцем. Или морате користити хеликоптер.

Ојмјакон зими

Ојмјакон је село на истоку Јакутије, место са најсуровијим условима за живот људи. Температура се зими спушта до 50-60 степени испод нуле. Екстремна температура је генерално кључна знаменитост овог локалитета.

Сваки посетилац Ојмјакона врло брзо бива прекривен специфичним „мејкапом“ а омиљена представа намењена туристима је ваљање нагих мештана у снегу. Другим речима атрактивне фотографије су загарантоване.

Кровови Москва ситија

Небодери пословног центра Москва сити спадају у највише у Европи, а њихове кровове можете обићи ако се одлучите за специјалну туру. Кровови су на висини од 200 и више метара. Најекстремнији доживљај пружа кров куле Еволуција са стакленом оградом подигнут на висини од 300 метара од земље. Највиши је кров стамбене куле ОКО.

Јекатерина Синељшчикова, Russia beyond