Ерупције вулкана на руском полуострву Камчатка: Призори нестварне лепоте

06-12-2020 09:39:36 | | фото: © Институт вулканологии и сейсмологии ДВО РАН / Russia |

Вулкани су прорадили 22. октобра текуће године. Стамбени објекти који се налазе у близини били су засути пепелом, а туристи замољени да не прилазе вулканима.


Ерупција вулкана Безымянный (Безимени) на полуострву Камчатка на руском Далеком истоку започела је у 8:22 ујутру по локалном времену (среда 23:22 по Москви), а избачени пепео досезао је висину од десет километара,наводисе на сајту Камчатског огранка Федералног истраживачког центра Јединствена геофизичка служба Руске академије наука, преноси Russia beyond.

Како је из истраживачког центра објашењено активност вулкана знатно је повећана још почетком октобра ове године, а петог октобра управа Министарства за ванредне ситуације за Камчатски регион упозорила је на могућу ерупцију. Поред тога регистрована је ерупција суседног вулкана Кључевски, навели су представници Центра.

Вулкан Безимени је избацио пепео који је доспео на две дестинације, недалеко од места експлозије, у село Лазо и заселак Атласово у Милковској рејону,пренелаје новинска агенција Камчатка-Информ позивајући се на управу Министарства за ванредне ситуације за Камчатски регион. Туристи су замољени да не посећују вулкан и његову околину.Присуство сумпора и других корозивних елемената у ваздуху може да изазове различите врсте здравствених проблема (алергијске реакције, болести респираторног тракта и др), тровање животиња и воде у отвореним басенима, као и оштећење опреме,
навелаје група Министарства за ванредне ситуације на руској друштвеној мрежи ВКонтакте.


Вулкан Безимени налази се у централном делу Кључевске групе вулкана, југозападно од вулкана Кључевски, формиран је пре пет до пет и по хиљада година, а висок 2882 метра,наводисе на сајту посвећеном Камчатском региону. Висина вулкана Кључевски износи 4750 метара, а образован је пре седам хиљада година.


Последња ерупција вулкана Безимени
забележенаје прошле године, када је пепео избачен 15 километара у висину. Најснажнија ерупција догодила се 30. марта 1956. године. Вулкан јеизбациопепео читавих 35 километара у висину, а после експлозије формиран је кратер у облику потковице пречника преко једног километра.

Russia beyond