Раскошни Јусуповски дворац: Овако изгледа унутрашњост једног од најлепших здања Санкт Петербурга

26-12-2020 08:22:06 | | фото: © Legion Media; yusupov-palace.ru / Russia beyond/ vo |

Недавно је завршена рестаурација једне од најбогатије украшених палата у Русији. Погледајте дворац породице која по аристократији ни мало није заостајала за царском породицом Романов, а по богатству је чак знатно превазилазила. Овај дворац се прочуо и по убиству Распућина иза кога је лично стојао млади власник куће.


Јусуповски дворац је троспратно здање препознатљиве окер жуте боје у неокласицистичком стилу на обали реке Мојке у Санкт Петербургу. Градња палате за тајног саветника (један од највиших државних службеника) Катарине Друге Андреја Шувалова започела је седамдесетих година осамнаестог века. Зграду је пројектовао Француз Жан Батист Вален Деламот, архитекта за чије име су везана бројна друга чувена здања у Петербургу као што су Велики гостини, односно трговачки двор, Академија ликовних уметности или Мали Ермитаж, пишеRussia beyond

Палату 1830. године купује један од најбогатијих људи у Русији, управник владарског двора Борис Николајевич Јусупов.По аристократији ни мало не заостаје за царском породицом Романов, а по богатству је чак знатно превазилази.

Дворац једне од најбогатијих кнежевских породица Руске империје прочуо се и по убиству Распућина иза кога је лично стојао млади власник куће.

Свака сала овог дворца је право ремек-дело!

Свечано степениште


Мауритански салон


Зелени будоар


Будоар


Плави салон


Црвени салон


Велики салон Феликса Јусупова

Позориште


Салон са таписеријама

Дворана са белим стубовима

Дворана са огледалима

Античка дворана

Храстова трпезарија


„Гарсоњераˮ Феликса Јусупова са воштаним фигурама Распућинових убица

Russia beyond