САД: „Северни ток“ 2 и други крак „Турског тока“ дизајниран да поткопају трансатлантску безбедност“

13-02-2021 10:19:11 | | фото: @NordStream2/Twitter/ vostok.rs |

Вашингтон намерава да надгледа активности изградње или сертификације гасовода, рекао је представник Стејт департмента, напомињући да су санкције "једно од многих алата" у ситуацији са "Северним током 2".


Америчке власти наставиће да надгледају активности усмерене на завршетак изградње гасовода "Северни ток 2", сматрајући санкције „једним од многих важних алата“ у овој ситуацији. Ову позицију поновио је портпарол Стејт департмента за ТАСС као одговор на захтев за коментарисање објављивања немачког издања "Дер шпигел", у којем се тврди да представници Немачке, ЕУ и стручњаци о овом пројекту разговарају са Сједињеним Америчким Државама.

"Бајден је јасно ставио до знања да је гасовод `Северни ток 2` лош посао. `Северни ток 2` дели Европу, подвргава Украјину и Централну Европу руској манипулацији и противи се циљевима Европе на пољу енергетске безбедности“, каже званичник америчког спољнополитичког одељења.

"Пратићемо активности на завршетку [изградње] или сертификације гасовода и, уколико се такве активности догоде, одлучиваћемо о примени санкција. Санкције су само једно од многих важних алата" додао је он. Раније је Стејт департмент већ издао сличну изјаву.


„Уско сарађујемо са нашим савезницима и партнерима на јачању европске енергетске сигурности и заштити од предаторског понашања“, наставио је званичник Стејт департмента. Такође је приметио да су закони „Сузбијање америчких противника санкцијама“ и „Заштита европске енергетске сигурности“ моћни алати који "помажу у унапређивању политике америчке владе".


Према званичнику, америчка администрација је такође свесна да је брод "Фортуна" започео полагање цеви "Северног тока 2" у данским водама. `Брод` Фортуна “већ смо класификовали као блокирану имовину“, додао је портпарол Стејт департмента. Претходна администрација је у јануару увела санкције против "Фортуне" и њеног власника "КБТ-Рус".


„Сједињене Државе ће наставити да раде са нашим савезницима и партнерима како би осигурале да Европа има поуздану и диверзификовану мрежу за снабдевање енергијом која не подрива нашу колективну безбедност. `Северни ток` 2 и други крак `Турског тока` су дизајниран да ојачају руску полугу утицаја над нашим савезницима и партнерима и поткопа трансатлантску безбедност“, наводи Стејт департмент.