Џиновска табла и живе фигуре: Како је изгледала најнеобичнија шаховска партија у СССР-у

28-02-2021 08:17:59 | | фото: © Александр Булла / Russia beyond/ vostok.rs |

1924. године на најпознатијој локацији у Лењинграду појавила се џиновска шаховска табла. На хиљаде гледалаца окупило се да прати необичан догађај.


У Русији је шах био веома популарна игра још од времена Катарине Велике. У Совјетском Савезу играо га је сваки ђак. Једна од најнеобичнијих партија одиграла се 20. јула 1924. године на Дворском тргу (тадашњем Тргу Урицког) у Санкт Петербургу (тадашњем Лењинграду). На тај дан основана је Светска шаховска федерација FIDE (од 1966. године овај дан се такође слави као Међународни дан шаха), пише Russia beyond.

За џиновском шаховском таблом сукобили су се познати играчи Иља Рабинович (црне фигуре) и Петар Романовски (беле). Сваку фигуру представљали су прави људи: војници Црвене армије су били беле фигуре, а припадници Црвене морнарице црне.

Артиљерци су били топови, комаданти са сабљама краљеви, а две даме краљице (једна од њих је била Рабиновичева жена).

Коњи су такође били прави, али није било ловаца. Команде велемајстора телефонски су се саопштавале асистентима, који су их затим преко мегафона објављивали „фигурамаˮ.

Легендарна партија окупила је 8.000 гледалаца који су окружили трг.

Партија је трајала 5 сати и завршена је нерешеним резултатом у 67. потезу на предлог белог (заправо су људи и коњи већ били помало уморни).

Ова егзибициона партија није била уприличена само ради забаве, него је имала за циљ промоцију шаха у земљи и иностранству.


90 година касније Санкт Петербург је одлучио да репризира легендарну партију на Дворском тргу. 20. јула 2014. године Никита Витјугов и Валериј Попов одиграли су још једну партију са волонтерима који су представљали шаховске фигуре.

Russia beyond