РТ: 64. експедиција Међународне космичке станице стигла на Земљу после шест месеци боравка у космосу

17-04-2021 09:27:04 | | фото: © Andrey Shelepin / Sputnik / RT/ vostok.rs |


Капсула "Сојуз МС-17" у којој су космонаути Сергеј Рижиков и Сергеј Куд-Сверчков из "Роскосмоса" и космонаут Кејт Рубинс из НАСА-е спустила се у Казахстану, доводећи трио кући након шестомесечне турнеје у орбити.



Трио је слетео у Казахстан нешто пре 8:00 по московском времену, након што је ушао у земљину атмосфери и лагано се падобраном спустио на тло.


Куд-Сверчков, Рижиков и Рубинс стигли су на Међународну космичку станицу (МКС) у октобру 2020. године, након рекордног доласка - три сата након лансирања. Рижиков је команду над МКС-ом преузео од НАСА-иног космонаута и команданта 63. експедиције Криса Касидија након недељу дана.

Exp 64 crewmates Kate Rubins, Sergey Ryzhikov, and Sergey Kud-Sverchkov said goodbye to the station crew and closed the hatch to their Soyuz crew ship at 6:24pm ET today. Read more...https://t.co/evA6X2IMs5pic.twitter.com/hCGVhAodk5

— International Space Station (@Space_Station)April 16, 2021


Средином новембра,64.експедиција појачана је са још четири додатна члана посаде.

Рижиков и Куд-Сверчков имали су обавеза на МКС-у, изводећи неколико шетњи у космос припремајући се за демонтажу и одвајање старог модула "Пирс", како би могао бити замењен новим модулом "Наука".

This animation shows what the Soyuz spacecraft descent to Earth will be like as it returns with the Exp 64 crew.#AskNASA|https://t.co/cBNqC61h27pic.twitter.com/Dx0rjnF4qx

— International Space Station (@Space_Station)April 17, 2021

Они се враћају кући након шест месеци проведених у орбити, а замениће их Марк Ванде Хеј и Олег Новицки из НАСА-е и Пјотр Дубров из Роскосмоса, који су стигли 9. априла на броду "Сојуз МС-18".

Извор:РТ