РТ: Покретање руског гасовода „Северни ток 2“ могло би да снизи европске цене гаса на историјски минимум - „Саксо“ банка

06-10-2021 09:37:24 | | фото: © Sputnik / Dmitry Leltschuk / RT/ vostok.rs |


Почетак рада гасовода "Северни ток 2" у четвртом кварталу ове године могао би снизити цене природног гаса у Европи на најниже нивое, предвиђа "Саксо" банка.


У понедељак је фирма "Северни ток 2" АГ, оператер гасовода "Северни ток 2", објавила о почетку пуњења првог крака гасовода гасом како би се постигао потребан притисак за даља испитивања.


„Ако Русија успе да покрене гасовод `Северни ток 2` у четвртом кварталу, то би могло довести до пада цена природног гаса на историјски ниво“, наводе стручњаци "Саксо" банке у извештају.

Према речима шефа за робну стратегију у "Саксо" банци Оле Хансена, "осим ако се не догоди блажазимаод уобичајене или дође до повећања протока гаса (из Русије преко гасовода `Северни ток 2`), европски потрошачи и индустрије зависне од енергије суочиће се са мрачним и скупим временима".

Хансен је такође рекао да је нагли раст цена гаса и електричне енергије повезан са затевима и незадовољством произвођача.

„Додајте томе најгори квартал енергије ветра у последњих неколико година, а притисак на конвенционална горива попут гаса, па чак и угља ће се повећати. Као резултат тога, приближавамо се зими са нивоом залиха на северној хемисфери (и у САД-у, а посебно у Европи) знатно испод просека забележеног последњих година“, рекао је он.

Цене гаса у Европи у последње време скоро свакодневно достижу нове историјске врхунце. У уторак је цена новембарских фјучерса на холандској берзи ТТФ премашила 1.500 долара за 1.000 кубних метара, што је највећи рекорд свих времена.

Извор:РТ