Председник Молдавије позвала ЕУ да помогне због гасне кризе

28-10-2021 07:04:00 | | фото: © РИА Новости / Михай Карауш/ vostok.rs |


Председник Молдавије Маја Санду рекла је на прес конференцији да је затражила помоћ од Румуније, Пољске, Немачке и Азербејџана за превазилажење гасне кризе.


„Као председник тражила сам помоћ од главних партнера Молдавије у превазилажењу гасне кризе и добила сам уверавања да становници републике неће бити остављени сами пред овом кризом. О томе сам разговарала са председницима Румуније, Пољске, Немачке и Азербејџана“, рекла је она.


Додала је да је то питање покренула током посете Бечу и да је о томе разговарала и са европским званичницима. Санду је изразила наду да ће у најскорије време превазићи енергетску кризу.

Компанија „Гаспром“ је 1. октобра продужила уговор са Молдавијом за испоруку гаса за месец дана. Компанија "Молдовагаз" саопштила је 6. октобра да потрошња гаса у Молдавији привремено премашује снабдевање горивом из Руске Федерације, што такође може довести до проблема са снабдевањем електричном енергијом. Парламент земље је 22. октобра увео ванредно стање у земљи због енергетске кризе, како би било могуће брзо издвојити средства из буџета за куповину додатних количина гаса како би се одржао притисак у цевоводу.