Москва: Расте претња претварања космоса у арену оружане конфронтације са катастрофалним последицама

02-11-2021 11:53:09 | | фото: © РИА Новости / Наталья Селиверстова/ vostok.rs |


Претња претварања космоса у арену оружане конфронтације са катастрофалним последицама у последње време расте, рекао је Андреј Белоусов, заменик шефа руске делегације у Првом комитету Генералне скупштине УН и заменик амбасадора Русије при канцеларији УН-а.


„Одређени број држава већ спроводи курс распоређивања оружја у космос, изграђује потенцијал за ударе на космике објекте и инфраструктуру за одржавање живота на земљи, а такође планира да води непријатељства у космосу“, нагласио је дипломата на састанку. Првог комитета, преносе РИА Новости.

Први комитет се бави питањима разоружања и међународне безбедности.

Москва се већ 40 година досљедно залаже за развој мултилатералног правно обавезујућег инструмента који би забранио распоређивање било које врсте оружја у космос.

Прошле године је Доналд Трамп, тада на функцији председника САД, усвојио нову националну космичку стратегију, према којој космос постаје потенцијална арена за војне операције и да Вашингтон треба да буде спреман, ако је потребно, да „одбије агресију и заштити националне интересе Сједињене Државе у космосу“.