Русија гради најмоћнији вишенаменски истраживачки нуклеарни реактор на свету

27-12-2021 09:54:23 | | фото: © РИА Новости / Наталья Селиверстова/ vostok.rs |


Корпус најмоћнијег вишенаменског истраживачког нуклеарног реактора на свету (МБИР), пролази кроз контролну монтажу, рекао је за РИА Новости Андреј Никипелов, генерални директор
„Атоменергомаша“, која је део државне корпорације за атомску енергију "Росатом".

"Сада је корпус реактора у завршној фази, а у току је контролни склоп. У току ове операције коначно се проверава постизање пројектних геометријских параметара свих елемената и потврђује радност реактора", рекао је он.


Корпус је произвео холдинг "Атоммаш". Најтежи моменат је био рад са танкослојним елементима од нерђајућег челика са веома строгим захтевима, рекао је саговорник агенције.

"Део димензија је морао да се добије након заваривања без могућности корекције механичком обрадом, `Атоммаш` се успешно носио са таквим задацима", додао је он.

Реактори као што је МБИР се граде сваких 50 година, приметио је Никипелов, подсећајући да је претходни истраживачки реактор на брзим неутронима БОР-60 пуштен у рад у Истраживачком институту за атомске реакторе (НИИАР) пре више од пола века.

„Током овог времена, постојао је колосалан јаз између првобитне идеје, технологије и постојећег производног ланца“, додао је он.


МБИР топлотног капацитета 150 мегавата гради се у Институту Росатома НИИАР у Димитровграду у Уљановској области. Пуштање у рад предвиђено је за другу половину 2020-их. Претпоставља се да ће реактор нуклеарној индустрији обезбедити савремену и технолошки напредну истраживачку инфраструктуру у наредних пола века.


Јединствене техничке карактеристике МБИР-а омогућиће решавање широког спектра истраживачких проблема, укључујући и оне који се односе на оправданост стварања нових конкурентних и безбедних нуклеарних електрана. Истовремено ће се умножити могућности за спровођење експерименталних истраживања.


На основу МБИР-а планирано је стварање међународног истраживачког центра, у оквиру којег ће страни учесници моћи да изводе неопходнеексперименте. Стога се очекује да ће Русија до краја овог века реафирмисати своје лидерство у глобалној нуклеарној науци.