Одбор директора НИС-а усвојио Бизнис план за 2022. годину: Планиране инвестиције од 25 милијарди динара

27-12-2021 12:19:24 | | / vostok.rs |


Одбор директора НИС а.д. Нови Сад усвојио је Бизнис план за 2022. годину којим су планирана улагања од 25 милијарди динара, чиме ће се омогућити даљи развој и модернизација компаније и реализација кључних пројеката у веома променљивом макроекономском окружењу.


Бизнис планом је потврђен наставак реализације улагања у све сегменте пословања. Највише средстава биће инвестирано у област истраживања и производње нафте и гаса. Такође, значајна новчана издвајања биће реализована ради даље модернизације Рафинерије нафте у Панчеву, развоја малопродајне мреже и услуга у Србији и региону, као и у области производње и трговине електричном енергијом. Приоритет за НИС остају и инвестиције у заштиту животне средине и безбедност на раду, наставак процеса дигиталне трансформације, унапређење оперативне ефикасности, као и даљи развој синергије са ХИП Петрохемијом.


Од конкретних пројеката у области истраживања и производње нафте и гаса, НИС ће наставити са реализацијом програма у Србији, проширењем пројекта у Румунији и даљим развојем пројекта „Обудовац“ у Босни и Херцеговини.


Када је реч о преради, приоритети ће бити раст обима прераде, уз повећање дубине прераде, производња биогорива и трећа фаза модернизације Рафинерије у Панчеву, односно наставак активности у вези са предстојећом реконструкцијом постројења каталитичког крекинга (FCC) и изградњом постројења за производњу ЕТБЕ (високооктанске компоненте бензина), што ће додатно повећати вредност корпе рафинеријских производа.


У области промета планирани су даљи развој малопродајне мреже кроз изградњу нових објеката и реконструкцију постојећих бензинских станица, реализација стратешког пројекта реконструкције и модернизације складишта нафтних деривата, као и унапређење квалитета робе и услуга.


Пуштање у рад Термоелектране-топлане Панчево и наставак активности у вези са пројектом ветропарк Пландиште основни су развојни пројекти у области енергетике.