Шта је то „пољубац Бајкала“?

03-01-2022 07:47:18 | | фото: instagram.com/latto4ka/ ; instagram.com/latto4ka/ ; R |

Замислите, неколико десетина туриста лежи на залеђеној површини највећег језера на свету и нешто пажљиво из њега пије. Не, то није вода. И да, за то постоји разумно објашњење.


Руски туристи на Инстаграму објављују необичне фотографије: лежећи на Бајкалском леду, они нешто пажљиво пију сламчицом која вири директно из леда. То што они раде назива се „пољубац Бајкалског језера“, пише Russia beyond.


Ову забаву осмислили су туристички водичи 2019. године најпре за кинеске туристе, а затим је постала популарна и међу Русима. „Пољубац“ се тумачи као обред посвећења којим постајете један од „заљубљеника у Бајкалско језеро“.

Најпре се у леду помоћу обичног акумулаторског одвртача избуши отвор који подсећа на чашицу за ракију.


Затим се ту успе алкохолно пиће – вотка, коњак, шампањац, а понекад и вино или чак јегер.

\"\"

chekat/Getty Images

Туриста леже на лед и испија своју чашицу.

По новом обичају, коктел треба пити без сламчице, директно уснама додирујући Бајкалско језеро, али можете користити и сламчицу.

После „пољупца“ обичај је појести неколико бобица бруснице, кљукве или морошке, а понекад и кришку лимуна или мандарине.


„Било је забавно пити из удубљења у леду. Свима се допало, од водича смо тражили да избуше нове рупе. Два дана касније већ смо сами бушили рупе и приређивали пољубац са Бајкалским језером“, каже о овом ритуалу Ксенија.

Још једна туристкиња, Ана, каже да ју је „пољубац“ окрепио.


„Толико ме је напунио енергијом да ме је то држало неколико дана. На Бајкалу сам пронашла свој извор енергије и кренула сам на своје мало путовање самоспознаје. Никада нисам мислила да ће ледене пахуљице оставити такав траг у мојој души и да ћу се заљубити у лед. Али чак и само посматрајући бајкалски лед већ осећате задовољство и чак смирење“, каже Ана.

Russia beyond