РТ: САД забраниле рад кинеској компанији због наводне шпијунаже

28-01-2022 02:22:33 | | фото: © Getty Images / Darren Robb / RT/ vostok.rs |

„Чајна Уникому” забрањено пружање услуга у САД-у

Америчко регулаторно тело за телекомуникације, Федерална комисија за комуникације (ФЦЦ) објавила је да је једногласно гласала за повлачење овлашћења америчкој јединици "Чајна Уником Америкас" за рад у Сједињеним Државама. Компанија сада мора да престане да пружа телекомуникационе услуге у земљи у року од 60 дана, наводи се у саопштењу ФЦЦ-а.

„Данас предузимамо још један критичан корак да заштитимо наше комуникационе мреже од страних претњи националној безбедности“, рекла је председник ФЦЦ-а Џесика Розенворсел.

„Постоје све већи докази, а са њима и све већа забринутост, да кинески државни оператери представљају стварну претњу по безбедност наших телекомуникационих мрежа“, додала је она.

У саопштењу "Чајна Уникома", како преноси Си-Ен-Ен, се наводи да је компанија поштовала „релевантне америчке законе и прописе” у последње две деценије и да је ФЦЦ деловала „без икаквих оправданих основа и без обезбеђивања потребног дужног поступка”.

Телеком компанија је додала да ће „деловати проактивно како би заштитила права и интересе компаније и њених клијената“.

Потез америчке агенције је последњи у низу који циљају кинеске технолошке и телеком компаније због забринутости за националну безбедност.

Вашингтон је у октобру забранио "Чајна Телекому" да ради у земљи. Раније 2019. године, другом кинеском државном оператеру телекомуникација, "Чајна Мобил", такође је одузета америчка лиценца.

Последњих година, Конгрес САД је наложио ФЦЦ-у да крене у програм „раскидања и замене” мрежне опреме за коју се стручњаци брину да би могла да омогући страним телеком компанијама да надгледају осетљиве америчке комуникације. ФЦЦ је такође санкционисала компаније као што су "Хуавеј" и "ЗТЕ", између осталих, тако да њихова опрема не може да се користи у америчким телекомуникационим мрежама.

Извор:РТ