РТ: НАТО жели да западна Европа смањи ослањање на руски гас

31-01-2022 11:52:29 | | фото: © Getty Images / onurdongel / RT/ vostok.rs |

НАТО забринут што континент „превише зависи од једног добављача“, наводи генерални секретар алијансе Јенс Столтенберг

Ослањање западне Европе на Русију као њеног главног снабдевача природним гасом представља озбиљну забринутост и континент треба да се фокусира на диверсификацију својих снабдевања, упозорио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.


Његови коментари долазе пошто су "страхови" од наводне руске инвазије на Украјину и даље велики. Москва је оптужена за распоређивање 100.000 војника на границу, те се тврди да планира наводни напад. Ову тврдњу Кремљ је више пута одбацио, а коју је делимично негирао и украјински председник Владимир Зеленски.


„Забринути смо због енергетске ситуације у Европи јер она показује рањивост и превелику зависност од једног добављача природног гаса и то је разлог зашто се савезници у НАТО-у слажу да треба да радимо и фокусирамо се на диверсификацију снабдевања“, рекао је Столтенберг.

Према Евростату, статистичком телу Европске комисије, ЕУ увози 41,1% свог природног гаса из Русије, као и 26,9% своје сирове нафте.

У недељу, у заједничкој изјави председника Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и председника САД-а Џоа Бајдена, наводи се да Вашингтон и Брисел заједно раде „на континуираном, довољном и благовременом снабдевању ЕУ природним гасом из различитих извора широм света“.

Раније овог месеца, америчка новинска агенција Блумберг је известила да је Немачка затражила од ЕУ и САД да изузму енергетску индустрију из свих могућих санкција Русији, због забринутости да би то могло значајно да нашкоди снабдевању континента нафтом и гасом.

Исто су поновили и неименовани високи званичници у Лондону, који су за лист Тајмс рекли да је британска влада упозорена на скок цена.

Извор:РТ