РТ: Руске банке прелазе на кинески Унионпеј

07-03-2022 04:53:59 | | фото: © Getty Images / Future Publishing / Contributor / RT/ |

Потез би требало да ублажи ефекат на власнике картица Виза и Мастеркард након обуставе њиховог пословања у Русији

Неколико руских банака је објавило да почињу са издавањем картица користећи кинески систем Унионпеј.

Овај корак, који је уследио убрзо након што су компаније Мастеркард и Виса саопштиле да обустављају пословање у Русији и да су искључиле све банке у земљи из њихових платних система, омогућиће власницима нових картица да их користе за плаћање и подизање готовине у иностранству.

У суботу су међународни провајдери финансијских услуга Виза и Мастеркард саопштили да ће обуставити операције у Русији у наредних неколико дана због најновијих санкција Запада у вези са текућим сукобом у Украјини. Овај драстичан корак је онемогућио коришћење картица издатих у Русији ван земље. Исто тако, картице које су издате ван Русије престаће да раде у Русији.


Виза и Мастеркард су још једни у низу међународних компанија које предузимају оштре потезе према Русији због сукоба у Украјини. Раније су компаније као што су Пејпал, Нетфликс, Интел, Индитек, Ербнб и Ролс Ројс објавиле да напуштају тржиште земље.

Руске банке, укључујући Сбербанку, највећег зајмодавца у Русији, као и Алфа банку и Тинкоф објавиле о преласку на Унионпеј због најновијих дешавања. Неке од руских банака, попут Пошта банке, Гаспромбанке, Промсвјазбанке, Совкомбанке и неколико других мањих банака, раније су и радиле са системом оператера картице Унионпеј.

Унионпеј је међународни платни систем основан 2002. године, а добио је међународни статус 2005. године. Са седиштем у Шангају, компанија послује у више од 180 земаља широм света, укључујући Швајцарску, Грчку, Италију, Шпанију, Немачку, Мексико, Кипар, Тајланд, Индију, Израел, Португал, Хрватску, Пољску, Србију, Мађарску и Аустрију.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti