Русија увела ограничења за кретање средстава непријатељских земаља

25-03-2022 09:54:00 | | фото: © РИА Новости / Сергей Гунеев/ vostok.rs |


Русија је као одговор на замрзавање дела својих резерви од стране Запада, применила реципрочне мере и ограничила кретање средстава непријатељским земљама, наводи се у саопштењу Централне банке Русије.


Банка је подсетила да су власти, као одговор на санкције Запада, већ забраниле продају хартија од вредности страним инвеститорима и повлачење средстава из руског финансијског система.


„Поред тога, исплате корпоративног дуга руских компанија и јавног дуга дужницима из земаља које подржавају санкције Русији вршиће се само уз дозволу владине комисије. То јест, као одговор на замрзавање дела руских резерви. Русија је такође увела ограничења у кретању средстава која би се могла пренети непријатељским земљама за изсти износ“, истиче се у саопштењу.


Према подацима Централне банке, од 18. фебруара, међународне резерве су достигле нови историјски максимум, достижући 643,2 милијарде долара. Банка објављује податке о учешћу валута са паузом од шест месеци, а од 30. јуна удео доларске активе у укупном портфељу смањен је током године са 22,2% на 16,4%.

Министар финансија Антон Силуанов процењује да је као резултат нових рунди санкција због Украјине, Запад блокирао око половине њених златних и девизних резерви, вредних око 300 милијарди долара. Према Владимиру Путину, Сједињене Државе и Европска унија су фактички прекршиле своје обавезе према Русији.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti