РТ: Руска рубља се опире санкцијама - ЕУ

05-04-2022 06:27:12 | | фото: © Getty Images / Atstock Productions / RT/ vostok.rs |


Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ похвалио је руску рубљу због њене отпорности пред међународним санкцијама, уведеним у светлу текућег војног сукоба у Украјини.

„Рубља је показала снажан отпор. Путин сада инсистира да му гас плаћају у рубљама да би одржао валуту. Видећемо шта ће се десити“, рекао је Борељ за шпански "ЦОПЕ".

Саопштење долази у тренутку када се рубља недавно опоравила и вратила скоро на своју вредност у фебруару, упркос свеобухватним санкцијама које јеувеоЗапад.

Претходно је пољски премијер Матеуш Моравјецки навео позицију руске валуте као доказ да санкције Запада немају ефекта на Русију.

„Морам веома јасно да кажем: санкције које смо до сада увели не функционишу. Најбољи доказ је курс рубље“, рекао је Моравјецки у суботу.

Јачање рубље долази након што је Русија одлучила да пређе на своју националну валуту за плаћање гаса у пословању са „непријатељским“ земљама, у настојању да обезбеди способност Русије да тргује и прима плаћања упркос економским санкцијама које је Запад увео против њених иностраних средстава.

„Усред овог растућег неповерења према резервним валутама [америчким доларима и еврима], председник је изнео идеју о неопходности заштите од ризика како [западне државе] не би поново покушале да нас опљачкају. И зато смо увели овај [механизам] плаћања у рубљама за најважније робе. У овом случају говоримо о природном гасу“, објаснио је прес-секретар Кремља Дмитриј Песков и додао да тај потез није имао за циљ „да некога удари у нос“.

Предлог Русије да се гас плаћа у рубљама није наишао на позитиван одјек у ЕУ и многе њене чланице су јавно одбиле да се повинују. Међутим, након што је Кремљ објавио да ће сви постојећи уговори бити обустављени осим ако се исплате не буду примале у рубљама, неке европске нације, попут Словачке, која се и даље у великој мери ослања на руски увоз енергије, одлучиле су да ће се придржавати нових правила.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti